Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, a explicat care sunt pașii până la punerea pe piață a unui vaccin împotriva COVID 19 și care este stadiul cercetărilor la nivel mondial.

Aproape în fiecare zi vedem știri despre vaccinuri și tratamente împotriva infecției cu COVID-19. Însă de la apariția anunțurilor și până la punerea pe piață este o cale destul de lungă și foarte greu de estimat ca durată.

Ce se cercetează în prezent și care sunt rezultatele?

Dr. Marius Geantă: Pandemia Covid-19 a pus lumea medicală într-o situație fără precedent. În urmă cu 4 luni, știam doar că există o boală necunoscută, nouă, a cărei cauză – virusul SARS-CoV-2 – avea să fie identificată și descifrată pe data de 10 ianuarie 2020.

Atunci a început și cursa pentru descoperirea unui test diagnostic precis, a unei terapii cât mai eficiente și a unui vaccin care să ne protejeze față de infecție.

În prezent, există deja teste diag-nostice și de screening dezvoltate și folosite în întreaga lume, dar nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru a preveni transmiterea sau a facilita vindecarea infecției cu virusul COVID-19.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Este firesc, câtă vreme dezvoltarea de la zero a unui vaccin sau a unei terapii presupune un efort colectiv, de durată și un proces de reglementare extrem de riguros.

În timp ce comunitatea medicală își pune speranțele în descoperirea cât mai rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19, la nivel global și european, companiile farmaceutice lucrează continuu pentru a găsi vaccinuri, soluții de diagnostic și tratamente, însă procesul este, cum spuneam, de durată.

Când vom avea un vaccin pentru COVID-19?

115 de vaccinuri candidate împotriva COVID-19 se află în dezvoltare, 7 în studii clinice de fază I și unul aflat deja în faza II.

Potrivit datelor oficiale, mai multe vaccinuri se află în prezent deja în faza I a studiilor clinice (studiu pe oameni) și alte peste 80 se află în stadiul de evaluare preclinică. În mod normal, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12-15 ani.

Citiți interviul integral pe Newsweek.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri