Mai mulți cercetători de la Universitatea „Martin Luther” din Halle-Wittenberg, Germania, plănuiesc să organizeze un concert cu 4.000 de spectatori, pentru a descoperi dacă e posibilă desfășurarea de evenimente cu un număr mare de persoane în interiorul clădirilor, fără a răspândi noul coronavirus.

Pentru a putea urmări interacțiunile celor 4.000 de iubitori de muzică, dar și felul în care aceștia ar putea răspândi virusul, oamenii de știință vor folosi mașini de ceață, dezinfectant fluorescent pentru mâini și dispozitive de urmărire a contactelor, scrie The Guardian.

Întrucât adunările de tipul concertelor și festivalurilor din întreaga lume rămân în așteptare chiar și pentru anul viitor, cercetătorii din estul Germaniei recrutează voluntari pentru un „experiment inedit”. Astfel, pe 22 august va avea loc un concert al artistului pop Tim Bendzko, pe un stadion închis din Leipzig, la care sunt așteptați să se înscrie 4.000 de participanți.

Totul face parte dintr-un proiect finanțat cu un milion de euro, numit Restart-19.

Vrem să aflăm dacă există o cale de mijloc între vechiul și noul normal, care ar permite organizatorilor să lase suficiente persoane într-o sală de concerte fără a înregistra o pierdere financiară

Retail jobs

Stefan Moritz - șeful departamentului de Boli Infecțioase a universității „Martin Luther”

Participanții concertului Restart-19, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, vor purta dispozitive de urmărire care transmit un semnal la interval de cinci secunde și colectează date despre mișcările fiecărei persoane și apropierea de ceilalți membri ai publicului.

Vezi și: Mihai Morar, Radio ZU: Lumea nu-i ține minte pe cei care instituie imperiul fricii, ci pe cei care te fac să te simți bine!

În interiorul locației, oamenilor li se va cere să se dezinfecteze pe mâini cu ajutorul unui produs fluorescent - care le va permite oamenilor de știință să parcurgă locul cu lumini UV pentru a identifica suprafețele cu cel mai mare risc de infectare cu noul coronavirus.

Citeste si:
Prima holograma intr-un concert LIVE din Romania
Prima holograma intr-un...

De asemenea, vaporii de la o mașină de ceață vor ajuta la vizualizarea posibilei răspândiri a coronavirusului prin aerosoli, pe care oamenii de știință vor încerca să îi prezică prin intermediul modelelor generate de computer înainte de eveniment.

Cei care doresc să ia parte la concert trebuie să aibă un test negativ pentru noul Coronavirus cu 48 de ore înainte de experiment.

Experimentul va urmării participanții care vor lua parte la 3 evenimente live: unul fără distanțare socială, unul cu intrare graduală și măsuri sporite de igienă și al treilea cu distanțare socială.

Citeste si:
Alexandru Rafila: Noua tulpină COVID va ajunge și în România
Alexandru Rafila: Noua...
Sursa foto: Unsplash
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri