O nouă metodă de depistare a COVID-19, așa-numita testare combinată de grup (pooling), adică un fel de testare colectivă, captează interesul epidemiologilor americani. Avantajul este că ar permite ca mai mulți oameni să fie testați simultan, ar fi un proces mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat un ghid provizoiru de recomandări pentru folosirea procedurilor de testare combinată de grup pentru diagnosticarea și monitorizarea SARS-CoV-2, scrie Digi24.

În Statele Unite, a fost autorizată deja, printr-o procedură de urgență, compania Quest Diagnostics pentru a folosi testarea combinată de grup.

Ce presupune testarea combinată de grup?

Testarea de grup sau testarea de lot, cum mai este denumită, presupune combinarea probelor prelevate din aparatul respirator (exsudate) de la mai mulți oameni, acestea urmând să fie analizate în cadrul unui singur test de laborator pentru depistarea virsului SARS-CoV-2.

De ce se folosește testarea combinată de grup?

Testarea de grup ar permite laboratoarelor să testeze mai multe probe odată, folosind, deci, mai puțini reactivi.

Ar putea fi o metodă folositoare, de pildă în cazul unui grup de muncitori care ar reveni la locul de muncă, în cazul loturilor de sportivi, în cazul studenților/elevilor care s-ar întoarce în colectivitate etc.

Ce se întâmplă dacă testul de grup se negativează?

Dacă un test combinat de grup are rezultat negativ, atunci toate probele care au fost folosite la acel unic test se presupune că sunt negative. Cu alte cuvinte, toți oamenii cărora le-au fost prelevate probe pentru lotul respectiv sunt considerați sănătoși.

Ce se întâmplă dacă testul de grup este pozitiv?

Dacă testul combinat de grup este pozitiv, atunci va trebui depistată proba sau probele pozitive. Și atunci, fie fiecare probă folosită pentru testul colectiv va trebui să fie retestată individual, fie se poate folosi o reîmpărțire pe grupuri mai mici pentru respectivele probe, pentru a depista, din aproape în aproape, care exact sunt cele pozitive.

Când ar trebui folosită testarea combinată de grup?

Această metodă de testare ar trebui să fie folosită numai în zone sau situații în care este de așteptat ca numărul testelor pozitive să fie mic, adică acolo unde există o prevalență scăzută a infecțiilor cu noul coronavirus.

Este un tip de testare care ar funcționa cu rezultate bune mai ales când ai o populație asimptomatică sau când, într-o anchetă epidemiologică, faci o testare a contacților unui pacient în cazul cărora expunerea a fost mai mică, au explicat experții.

Care sunt avantajele testării în grup?

Avantajul este că ai putea obține dintr-o singură testare o mulțime de rezultate negative, spun specialiștii.

Ar fi o metodă care ar mai ușura și presiunea asupra laboratoarelor și spitalelor, care se confruntă cu tot mai multe solicitări de testare, iar încărcarea lor duce automat și la timpi mai mari de așteptare a rezultatelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri