De la deputul pandemiei în România, virusul Coronavirus SARS-CoV-2 a suferit anumite mutații, ca urmare a procesului natural de adaptare la nivelul rasei umane sub presiunea răspunsului imun, este de părere Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar. Acesta spune că, cu toate că a crescut nivelul de contagiozitate, nu a crescut și agresivitatea virusului.

”Cu siguanță există o serie de mutații pe care acest virus le-a suferit, ele fac parte din procesul natural de adaptare a virusului la nivelul rasei umane sub presiunea răspunsului imun”, a explicat dr. Gheorghiță.

Acesta spune că mutația coronavirusului este un proces de selecție naturală a celor mai potrivite și adaptate tulpini virale.

„Sunt definite anumite mutații la nivelul acelei proteine de suprafață a virusului care se atașează de receptori și care se pare că au crescut nivelul de contagiozitate a virusului fără să influențeze, sau la acest moment nu avem semnale de creștere a agresivității acestui virus”, a declarat acesta pentru wall-street.ro.

Te poate interesa și: EXCLUSIV | Medic infecționist: În următoarele două săptămâni vom înregistra același trend crescător al pacienților internați la ATI

Numărul cazurilor de ATI, un semnal de alarmă. Recul al cazurilor severe

Medicul infecționist spune că, din punct de vedere epiodemiologic, România va putea controla răspândirea infecției pe teritoriul țării, cu ajutorul autorităților și a cetățenilor.

”Este un efort comun, atât al autorităților prin facilitarea accesului la diagnostic și la terapii mai eficiente decât folosite până în momentul actual și aici mă refer la Remdesivir, cât și al cetățenilor prin respectarea măsurilor de prevenție la nivel individual”, a declarat acesta.

Vezi și: Dr. Adrian Marinescu despre pacienții internați în ATI: Asimptomaticii pot dezvolta o formă severă de coronavirus

Totodată, acesta este de părere că numărul absolut la cazurilor de pacienți internați în secțiile de ATI, care a ajuns la peste 400, trebuie să fie un semnal de alarmă.

Și am observat în ultima perioadă și o creștere a numărului de decese. Este o legătură evidentă între numărul mare de cazuri diagnosticate în fiecare zi, numărul de cazuri severe, critice și evident numpărul de decese. Toate aceste lucruri merg din inerție și ceea ce ar trebui de subliniat este faptul că asistăm la un recul al cazurilor severe.

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar

Medicul atrage atenția că principala cauză pentru care România se află în acest scenariu nefavorabil din punct de vedere epidemiologic este nerespectarea măsurilor de protecție la nivel global, ”cu precădere de anumite categorii de persoane”.

Vezi și: Oana Nicolescu, DSP București, explică care sunt cele două cazuri în care oamenii trebuie să sune la DSP

Acesta spune că nu este corect să generalizăm lucrurile, pentru că sunt oameni în continuare foarte conștiincioși și care respectă regulile, dar care intră în conflict cu persoanele care nu respectă regulile.

„Astăzi există o dezbatere extrem de amplă între cei care sunt pentru respectarea regulilor, din fericire cei mai mulți, și cei care promovează în continuare aceste teorii conspiraționiste și nerespectarea măsurilor de protecție. Aceștia nu fac altceva decât să decredibilizeze încrederea oamenilor în autorități și în sistemul militar”, a conchis Dr. Valeriu Gheorghiță.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri