Curtea de Conturi a înaintat Parlamentului României un raport privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență. Potrivit raportului, media cheltuielilor pe țară a fost de 3.028 lei/pacient aflat în carantină într-un spațiu special amenajat, sau într-un spațiu pus la dispoziție în mod gratuit.

Documentul are la bază un control amplu, desfășurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entități din administrația publică centrală și locală.

Potrivit datelor oficiale, Bucureștiul a depășit cel mai mult media pe țară, cu un cost mediu de 5.462 lei/persoană carantinată. Urmează județul Brașov, cu 5.389 lei/persoană și Giurgiu, cu 4.491 lei/persoană.

În graficul de mai jos sunt reprezentate județele care au depășit media cheltuielilor pe țară.

În urma controalelor au fost constatate, după data de 28 aprilie 2020, solicitări nelegale, de sume pentru acoperirea cheltuielilor cu carantina, ca urmare a continuării facturării contravalorii serviciilor de cazare la tarife stabilite în funcție de numărul de persoane carantinate, în loc de tarife stabilite în funcție de camerele ocupate de cazare, ceea ce a dus la practicarea unor tarife de două sau trei ori mai mari decât cele legale.

Unitățile care au cazat persoane în carantină, păgubite din cauza neclarității legii

De asemenea, a fost constatată lipsa unei reglementări legale privind modul de înregistrare și recuperare a debitelor provenite din suportarea cheltuielilor de cazare și masă aferente persoanelor care nu respectă condițiile de carantină/izolare la domiciliu și sunt plasate în carantină instituționalizată de către autoritățile locale.

Potrivit dispozițiilor art. 3(2) și (3) din Ordonanța militarănr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat/la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare și persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să intre în carantină 14 zile / să reia ciclul de carantinare de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora.

Cu toate acestea, pentru persoanele care sunt obligate să suporte cheltuielile efectuate cu carantinarea, nu este reglementată o procedură cu privire la regimul de finanțare și autoritățile publice cu atribuții în urmărirea recuperării debitelor reprezentând cheltuielile efective realizate cu carantinarea ca urmare a nerespectării măsurii carantinei sau măsurii de izolare la locul declarat/la care au optat să efectueze izolarea.

Absența reglementărilor invocate mai sus a dus la situația în care prestatorul a efectuat serviciile de carantinare, astfel cum prevede legea, a solicitat contravaloarea acestora către unitatea administrativ-teritorială, iar aceasta, la rândul ei, a solicitat fondurile de la direcția județeană de sănătate publică.

Direcțiile județene de sănătate publică nu au decontat către unitățile administrative-teritoriale întreaga sumă solicitată, scăzând din borderourile centralizatoare contravaloarea cheltuielilor cu carantina persoanelor care nu au respectat măsura carantinei sau a izolării, prestatorul fiind în această situație păgubit cu valoarea acestor cheltuieli efectuate. În alte cazuri, unitatea administrativ-teritorială a luat decizia de a plăti din bugetul local cheltuielile pentru carantina persoanelor sancționate contravențional, din cauza nerespectării măsurii de autoizolare, și care trebuiau să suporte cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri