Peste 4.000 de cazuri de coronavirus și un nou șoc termic pentru România. Fără suficiente paturi în spitale, darămite în secțiile de Terapie Intensivă, fără personal medical care să facă față valului mare de pacienți și în plin an electoral, sistemul de sănătate românesc înfruntă tsunamiul COVID-19. Ce avertizează medicii? E îngrijorător? Răspunsul: e mai mult decât atât, sistemul sanitar din România e la capătul puterilor.

Dacă săptămâna trecută vorbea despre apropierea de situația Italiei de la debutul pandemiei, în prezent, vorbește de peste 5.000 de cazuri de coronavirus pe zi în țara noastră. Contactată de wall-street.ro, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta, și-a manifestat îngrijorarea cu privire la barajul sanitar pe care România l-a atins.

„Nu e prea devreme să vorbim de 5.000 de cazuri pe zi pentru săptămâna viitoare, ne putem aștepta la acest record chiar și săptămâna aceasta”, a declarat dr. Beatrice Mahler.

Bucureștiul este una dintre cele mai lovite regiuni ale României, lucrul acesta resimțindu-se în spitalele din Capitală. Dr. Mahler confirmă gravitatea situației prin faptul că pacienții așteaptă să fie evaluați, nici măcar internați, iar formele cu care aceștia se confruntă sunt din ce în ce mai grave.

E tot mai greu. Ne confruntăm cu forme tot mai severe. Din ce în ce mai mulți oameni se chinuie să ajungă la o rețea de oxigen.

„Avem tot mai mulți bolnavi. ”Marius Nasta” nu mai are locuri libere în ATI. Cât despre saloane, în această dimineață, au fost externați doi pacienți, locurile acelea fiind folosite pentru următorii doi, cu cele mai grave forme. În prezent, aproximativ 30 de persoane așteaptă pe pavilion să fie evaluate. În funcție de simptomele pe care le au, încercăm să îi redirecționăm către alte spitale sau acasă”, a mărturisit medicul pneumolog.

Citește și: Dr. Emilian Imbri: E timpul pentru refacerea criteriilor de internare a pacienților COVID-19

În plus, medicul pneumolog a precizat că ”Marius Nasta” nu a fost nevoit să facă niciun transfer de pacienți în altă unitate medicală, însă, în mod definitiv, nu mai poate primi pacienți de la alte spitale.

În acest sens, soluția pe care dr. Mahler o propune este ca începând de săptămâna viitoare toate spitalele din București să își creeze secții dedicate COVID-19, indiferent de statutul acestora.

Un procent de 10% din fiecare spital din Capitală trebuie alocat îngrijirii bolnavilor de coronavirus. Există un Ordin de Ministru în acest sens.

Nu în ultimul rând, medicul pneumolog a insistat asupra respectării regulilor de protecție și asupra limitării acțiunilor noastre zilnice. În plus, a făcut un apel către autorități pentru intensificarea testărilor COVID-19.

„Avem niște reguli, avem și coerență în informații. E timpul ca fiecare dintre noi să își limiteze rutina zilnică, mai ales în București, unde situația ne scapă de sub control. Cât despre implicarea autorităților, acestea trebuie să raporteze testarea la nevoia actuală a României, nu ar trebui să discutăm despre o capacitate maximă de testare”, a conchis dr. Mahler.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.740.624 de teste. Dintre acestea, 31.318 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.899 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.419 la cerere, conform datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.016 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri