De ce Iohannis nu s-a vaccinat primul ca șefii de stat din alte țări. „Pentru că suntem cârcotași”

Campaniile de vaccinare au fost coordonate diferit, iar primele categorii care au beneficiat de vaccinul anti-COVID-19 în România, cu excepția medicilor, diferă față de alte state. În SUA, președintele ales, Joe Biden, alături de vicepreședintele Kamala Harris a primit deja prima doză de vaccin. În România, încă de la debutul campaniei de vaccinare de pe 27 decembrie, primele persoane care s-au vaccinat au fost cadrele medicale. Dar de ce a fost luată această decizie?

Dacă s-ar fi vaccinat, am fi spus că au trecut înaintea listei deja făcute și înaintea priorităților deja stabilite. Pentru că nu s-a explicat de la început că pentru acești lideri, care conduc țara, care ne asigură siguranța națională, vaccinarea este o problemă de securitate națională. Acești lideri ar fi trebuit să facă parte din primele cohorte vaccinabile, nu numai prin puterea exemplului, ci și pentru starea dânșilor de sănătate, în așa fel încât, dacă avem o altă urgență suprapusă peste această pandemie, dânșii să poată guverna țara, să ne poată asigura traversarea unei alte crize”, a declarat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, la Digi24.

Expertul mai spune că probabil ar crește foarte mult gradul de încredere dacă am vedea liderii că se vaccinează, dacă vom vedea liderii că vor comunica felul în care se simt, dacă au sau nu simptome sau efecte secundare, dar, mai ales, ce anume îi determină să se vaccineze, care sunt motivațiile lor.

Dar în același timp, pentru că suntem cârcotași, trebuie să aibă și dânșii încrederea că cei care suntem de bună-credință înțelegem că nu depășesc un rând, nu sfidează restul populației și că o fac tocmai pentru beneficiul societății, pentru beneficiul țării și pentru exemplul personal”, a mai precizat Ioana Stăncel

Citeste si:
OFICIAL | Care sunt cele 26 de propuneri pentru funcția de ambasador
OFICIAL | Care sunt cele 26...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri