Provenind într-o familie de evrei originari din Botoșani, care au plecat ulterior din România, Dr. Morad Iancu a decis să se întoarcă în țara natală a părinților săi pentru a face Facultatea de Medicină. Și-a ales această meserie în urma unui an de voluntariat pe care l-a susținut în Israel, la Crucea Roșie.

“În Israel, la vârsta de 16 ani, elevii trebuie să facă un an de voluntariat în diverse locuri – poliție, pompieri, azile de bătrâni etc. Eu am ales să fiu voluntar la Crucea Roșie și acolo m-am îndrăgostit de profesia de medic: deși eram obligați să mergem doar de două ori pe săptămână, eu făceam voluntariat zi de zi”, a declarat medicul Morad Iancu, într-un interviu acordat wall-street.ro, adăugând că a ales România și pentru că Facultatea de Medicină de aici este de o calitate ridicată.

Deși, inițial, își propusese ca după terminarea facultății să se întoarcă în Israel, Dr. Morad a primit o bursă pentru a se specializa în chirurgie plastică și estetică în România. Și a decis să rămână aici definitiv.

“Chiar din timpul rezidențiatului mi-am deschis primul cabinet de medicină estetică, la un subsol, undeva pe Calea Moșilor. Pe atunci, chirurgia estetică era un subiect tabu în intreagă lume, nu doar în România”, își amintește medicul.

După primul cabinet, a urmat o clinică mai mare, alta și mai mare, pentru ca apogeul să aibă loc în primăvara acestui an, când medicul va deschide o clinică de chirurgie plastică și estetică în zona Piața Floreasca, în urmă unei investiții care se ridică la aproximativ 3 milioane de euro, bani proveniți din fonduri proprii.

„Va fi o clădire de șase etaje, cu cabinete medicale pentru mine și colaboratorii mei. Vom avea aparatură de ultimă generație, cu tehnologie din Japonia, SUA și Israel. Pe lângă chirurgie plastică și estetică, avem în plan să acoperim și domenii cumva complementare precum dermatologia sau oftalmologia”, declară, în exclusivitate, dr. Morad Iancu.

Dar este oare pandemia - când stăm mai mult în casă sau ieșim cu fața pe jumătate acoperită – o perioadă bună pentru a extinde un business în domeniul frumuseții? Surprinzător, poate, pentru unii, se pare că răspunsul dat de cifre este “da”.

“Deși la începutul pandemiei aveam în minte și scenarii pesimiste, realitatea s-a dovedit a fi diferită: în 2020 am înregistrat o creștere de circa 10% a cifrei de afaceri, până la 2 milioane de euro“, afirmă medicul estetician.

Singurul segment care s-a prăbușit a fost turismul medical, mai exact cetățeni străini care vin aici pentru a-și efectua diverse intervenții, care reprezentau, înainte de pandemie, aproximativ 15% din totalul încasărilor. Dar dispariția acestui segment de clienți a fost compensată prin creșteri substanțiale pe toate celelalte direcții. Care sunt explicațiile?

“Mi-am întrebat pacientele de ce vor totuși să își facă anumite tratamente deși stăm mai mult izolați în acesta perioadă. Răspunsul majorității a fost că își fac aceste intervenții pentru ele, pentru confortul lor psihic, nu pentru a le etala celorlalți. În plus, multă lume a văzut acum o altă oportunitate: lucrând de acasă, pot să își facă recuperarea oricând, nu ca în trecut când își luau concediu pentru a-și reveni după intervenții”, a explicat medicul.

Cele mai cerute servicii de anul trecut au fost blefaroplastia (intervenție la nivelul pleoapelor) – creștere de 30%, rejuvenarea genitală – avans de 25% față de 2019, chiar și modelarea buzelor care a crescut cu 15% în 2020.

Cine apelează la chirurgia estetică

În jur de 40 de pacienți trec zilnic pragul clinicii doctorului Morad Iancu. “Pentru noi pacientul ideal este undeva la 50 de ani, cu foarte mulți bani”, glumește doctorul Morad. Dar, în realitate, tipologia pacienților săi este una foarte diversă: de la femei care fac menaj până la parlamentari sau profesori universitari, de la tineri de 18 ani până la persoane trecute de 75 de ani. Acești pacienți cheltuiesc, în medie, circa 500 de euro pentru tratamente minim invazive și în jur de 4.000 de euro pentru operații mai complexe.

Chirurgia estetică, un cuțit cu două tăișuri: cum evităm impostorii care promit minuni peste noapte, dar își desfigurează pacienții

O parte dintre intervențiile medicului Morad Iancu o reprezintă “repararea” unor greșeli făcute medici sau impostori care promit marea cu sarea.

„Trebuie să înțelegem cu toții că nu există minuni și să ne dăm seama că orice act medical poate avea complicații foarte grave, până la deces, dacă este făcut de oameni care nu sunt specializați pentru asta”, explică medicul, care vine cu câteva sfaturi și lucuri la care trebuie să fim atenți pentru a evita astfel de situații:

  • trebuie să verificăm dacă medicul respectiv este specializat și are drept de liberă practică; putem cere chiar și actele cabinetului pentru a verifica dacă are toate aprobările;
  • să solicităm fotografii de tipul „înainte/după” cu intervenții similare cu ceea ce ne dorim noi;
  • să ne informăm înainte de consultație, pentru a avea o discuție în cunoștință de cauză și a nu putea fi păcăliți cu promisiuni irealizabile;
  • prețul mic trebuie să ne ridice mereu un semn de întrebare, mai ales atunci când vorbim despre servicii premium; de exemplu, un tratament de hidratare costă în jur de 150 de euro, injectarea cu acid hialuronic este 350 de euro/seringă, blefaroplastia costă între 1.200 și 2.000 de euro, augmentarea sânilor circa 4.000 de euro, iar liftingul sânilor ajunge până la 5.000 de euro.

Cele mai întâlnite “retușuri” pe care medicul israelian trebuie să le facă sunt: înlocuirea produselor de veche generație, injectate în urmă cu mulți ani, operații recente care au avut complicații, cu ar fi, de exemplu, implantul mamar, sau intervenții cu rezultate diferite de cum își imaginau pacienții.

Intervențiile estetice și vaccinul împotriva COVID-19

Nici domeniul esteticii nu a scăpat de cei care aruncă teorii greșite sau exagerate cu privire la efectele adverse ale vaccinului împotriva COVID-19. Astfel, se spune că cei care au avut un tratament estetic vor prezenta complicații dacă își fac acest vaccin. Este un sâmbure de adevăr aici, dar doar un sâmbure.

„În SUA, foarte puțini dintre cei care au făcut tratament estetic cu 1-2 zile înainte de vaccinul Moderna au avut o reacție alergică ușoară (inflamații și umflături), lucru care se rezolva cu un antihistaminic”, explică medicul care ne recomandă să nu facem tratamente estetice cu câteva zile înainte de vaccin pentru a evita aceste situații.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri