Anul 2020 a adus o serie de provocări la nivel mondial, provocări ce nu ne părăsesc nici în 2021. Pandemia a trecut și pe la porțile industrie pharma, lăsându-i rolul de a grăbi tehnologizarea și cercetările în sănătate. Într-un interviu Wall-Street, Bahadır Pakiș, General Manager Novartis Pharmaceuticals România, a declarat că pandemia COVID-19 ne-a făcut să asistăm la un progres fără precedent în ceea ce privește cercetarea medicală și inovația.

Bahadır Pakiș mai afirmă că, în ciuda bilanțului negativ, coronavirusul a ilustrat cât de importantă este inovația pentru sistemele medicale ale secolului 21, dominat de modern și tehnologie. Ținând cont de acest aspect, Pakiș a demontat, la rândul său, teoria conspiraționistă din jurul vaccinului anti-COVID, conform căreia acesta din urmă a apărut mult prea rapid.

”Asistăm la un progres fără precedent în ceea ce privește cercetarea medicală și inovația și putem găsi soluții medicale pe care în urmă cu doar 10 sau 15 ani nu ni le puteam nici măcar imagina. Astfel de lucruri au permis dezvoltarea și aprobarea vaccinurilor în mai puțin de un an și extinderea indicațiilor pentru unele terapii deja existente pentru a folosi ca parte din protocoalele de tratament COVID-19 sau ca adjuvanți ai efectelor adverse asociate acestei boli", a declarat Pakiș, pentru wall-street.ro.

Sursa foto: Bahadir Pakiș/ Facebook

Insistând asupra vaccinului anti-COVID, Pakiș menționează că oamenii ar trebui să ia în considerație implicarea Agenției Europene a Medicamentelor, o autoritate reglementată care nu ar aproba un tratament incert. În plus, acesta sfătuiește oamenii să își asculte medicii de familie înainte de a lua vreo decizie în privința vaccinării.

Deși virusul care stă la baza COVID-19 este unul nou, tehnologia care stă la baza vaccinurilor are în spate mulți ani de cercetare și dezvoltare.

- Bahadır Pakiș -

Pandemia și pacientul cronic

Una dintre problemele generate de pandemie este accesul pacienților cronici la serviciile medicale. Lipsa locurilor din spitale, determinată de ocuparea paturilor cu bolnavi COVID, a obligat pacienții cronici să se trateze la domiciliu sau să aștepte mai mult timp pentru tratarea recomandată în spital. În plus, a intervenit și teama de o posibilă infectare, care ar fi putut genera un final tragic pentru mulți dintre ei.

Pakiș spune că una dintre cele mai bune soluții pentru a ajuta pacienții cu boli cronice este telemedicina.

Inovația este inutilă, atâta timp cât nu poate ajunge în mâinile celor care au nevoie de ea.

”Am văzut cum s-au pus în practică soluții inovatoare legate de aprobare, măsuri legislative și acces la medicamente. Cred că ar trebui să continuăm în această direcție și ar trebui să amplificăm și să folosim mai mult soluții precum telemedicina, care a început să joace un rol important în a oferi pacienților, inclusiv pacienților cronici, acces la servicii medicale și posibilitatea de a-și continua tratamentele”, a explicat acesta.

În plus, există o serie de afecțiuni care pun o mare presiune asupra pacienților români și a sistemului de sănătate. Vorbim despre boli precum cele din ariile oncologie, cardiovasculare, imunologie, dermatologie, neurologie, oftalmologie și aparat respirator. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu de deces la nivel global.

Cancerul de sân, cancerul pulmonar, melanomul, cancerul de rinichi și formele hematologice sunt alte arii oncologice unde am identificat nevoi neacoperite.

La nivel global, Novartis a dezvoltat un pipeline de terapii genice și celulare în ariile legate de hematologie, oftalmologie și neurologie. Aceste terapii de ultimă generație sunt destinate bolilor rare care nu pot fi vindecate și răspund unor nevoi neacoperite, având potențialul să reducă povara pe care aceste afecțiuni o aduc asupra pacienților, familiilor și sistemelor de sănătate, prin înlocuirea terapiilor cu administrare repetată și pe toată durata vieții cu terapii care se administrează o singură dată.

Se va schimba ceva în sistemul de sănătate românesc în 2021?

Pakiș este optimist în ceea ce privește 2021, considerând că eforturile în direcția inovațiilor în medicină vor continua.

”Cred că în 2021 va continua revoluția digitală din sistemul de sănătate și că mediul de servicii de sănătate va îmbrățișa inovația digitală și își va îmbunătăți eficiența în acest domeniu”, a răspuns acesta.

Drept exemplu, acesta menționează că, în România, Novartis are 24 de studii clinice în derulare și opt studii clinice în faza de aprobare, în arii terapeutice precum imunologie, afecțiuni hepatice, dermatologie, afecțiuni cardiometabolice, neurologie, oftalmologie și oncologie.

”În 2020, am avut 1.053 de pacienți în studii clinice. Una dintre prioritățile noastre în timpul pandemiei este să asigurăm accesul pacienților la medicamente și continuitatea studiilor clinice. Până acum, în România, nu am avut dificultăți din acest punct de vedere”, a precizat Pakiș.

Nu în ultimul rând, acesta a declarat că dialogul cu autoritățile, dar și cu pacienții este esențial pentru bunul mers al lucrurilor, cu atât mai mult cu cât provocările cu care se confruntă sistemul medical nu sunt deloc ușoare.

”Pacienții și asociațiile de pacienți joacă un rol important prin perspectivele pe care le aduc. O colaborare strânsă între autoritățile din domeniul sănătății, pacienți și industria farmaceutică este punctul de pornire în a ne raporta la provocările pe care le întâmpinăm în domeniul sănătății”, a conchis Pakiș.

Ca General Manager Novartis Pharmaceuticals România, Bahadır Pakiș vine cu o experiență în funcții de management de peste 20 de ani, dintre care peste 15 ani petrecuți în cadrul companiei Novartis. Cariera lui în România a început în luna iunie a anului 2019. Bahadır Pakiș este, totodată, membru în board-ul ARPIM și membru ales al board-ului Camerei de Comerț Elveția- România. Este licențiat în cadrul Universității Bogazici, Istanbul, are o diplomă de master obținută la Universitatea Michigan și, de asemenea, a absolvit Harvard Business School.

Sursa foto: www.novartis.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri