Îngenuncheată de o pandemie la care nu se aștepta și plină de răni adânci, România e tăiată din nou pe față de un incendiu care a arătat neputința din spatele oxigenului atât de mult dorit. Ironia sorții face ca toată România să fie conștientă de faptul că astfel de incidente se pot întâmpla oriunde și oricând, iar în ciuda acestui lucru, nepăsarea zace la fiecare colț de stradă din întreaga țară. Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, a declarat că incendiul de la ”Matei Balș” a devenit o normalitate în România.

Cu doar două zile înainte de incendiul din 29 ianuarie, ministrul Sănătății declara, în cadrul unei conferințe de presă, că România nu poate fi un sat fără câini. În dimineața zilei de 29 ianuarie ne-am dat seama, încă o dată, că România este, de fapt, un sat fără oameni.

”În spitalele din spațiul public, astfel de evenimente pot avea loc oricând. E trist să constatăm că situațiile acestea sunt ca o normalitate în țara noastră”, a mărturisit Carmen Uscatu, pentru wall-street.ro.

Uscatu spune că totul este cauzat de lipsa de specialiști, dar și lipsa de interes de a face lucrurile să funcționeze pe termen lung. Concepția lasă că merge și așa este ceea ce ghidează controalele autorităților române.

”România se bazează pe improvizații. Nu a fost luată în calcul lipsa acută de specialiști și ne putem da seama imediat de acest aspect. Spre exemplu, echipamentele medicale sunt achiziționate în spitale pentru că așa dorește medicul. Dar nimeni nu verifică dacă poate fi montat acel aparat, ce capacitate are sau câți pacienți pot fi tratați cu el”, a adăugat Uscatu.

Retail jobs

Tot aceasta aduce în discuție un alt exemplu, des vechiculat în timpul pandemiei, când secțiile de ATI au fost de-a dreptul copleșite. Uscatu amintește de lipsa prizelor din aceste saloane, care a fost înlocuită cu un triplu, de cele mai multe ori.

”Un triplu pus într-o încăpere asupra căreia nu au fost făcute analize și care este plină de oxigen denotă existența unui management defectuos”, a explicat aceasta.

România nu mai are grijă demult de pacienții ei

Țara noastră încearcă să se îmbrace frumos în fața lumii, își mătură străzile sau își pune luminițe colorate de sărbători. Însă sub haina groasa și frumoasă, România ascunde un sistem de sănătate bolnav, care a eșuat în salvarea sa, cu atât mai puțin a pacienților săi.

După patru incendii de mai mici sau mai mari dimensiuni, mai are pacientul român curajul să meargă în spitalele din România?

Citeste si:
REPORTAJ | Mai multe din culisele Primului Spital Național de Copii...
REPORTAJ | Un spital cu sală...

”Și până acum, românii mergeau la spital de nevoie sau când nu mai puteau, când efectiv ajunge cuțitul la os, potrivit proverbului. Mergem în spitale și ne așteptăm să fim prost îngrijiți, umiliți sau să plecăm cu o altă boală. Acum, mergem în spitale și ne așteptăm și la incendii, din păcate”, a mai menționat Carmen Uscatu.

Oxigenul, de la salvator la ucigaș

De aproximativ un an, oxigenul este cel care ne salvează și ne dă speranță. Dar tot el a devenit cea mai rapidă cale spre situații nefericite. Oxigenul este scurtătura dintre viață și scrum.

”E o mare diferență între oxigenul industrial și cel medicinal. Pacienții ar trebui să primească oxigen medicinal, cu o puritate de peste 98%. Nu vreau să îmi imaginez câte spitale din România folosesc oxigen industrial, cu o puritate cuprinsă între 60 și 95%. În primul rând, afectează pacienții, iar în al doilea rând, tipul acesta de oxigen alimentează imediat probabilitatea unui incendiu”, a explicat Uscatu.

Citeste si:
Klaus Iohannis: Haideți să ne vaccinăm, ca să revenim la...
Klaus Iohannis: Haideți să ne...

Nu în ultimul rând, Uscatu a menționat că este o nevoie acută de măsuri în sistemul de sănătate din România, dar și de specialiști, de oameni care să analizeze infrastructura medicală și capacitatea spitalelor din România.

Fiecare spital din România ar trebui să aibă o unitate modulară. În primul rând, ar ajuta la extinderea secțiilor ATI, iar în al doilea rând, ar da șansa pacienților cronici la tratament.

Cât despre donații pentru refacerea spațiului afectat din ”Matei Balș”, fondatoarea Dăruiește Viață consideră că este incorect și dramatic să ceară bani oamenilor, mai ales când există fonduri europene, blocate însă pentru ONG-uri.

Asociația Dăruiește Viață construiește construiește un spital pentru copii în curtea Spitalului ”Marie Curie”, iar în prezent desfășoară o campanie de strângere de fonduri pentru un spital modular la Piatra Neamț, unde pe 14 noiembrie secția ATI a Spitalului Județean Piatra-Neamț a ars în urma unei explozii. 14 pacienți și-au pierdut viața din cauza acelui incendiu.

Citeste si:
VIDEO | Cum ne ajută telefarmacia să gestionăm cutia cu medicamente...
VIDEO | Cum ne ajută...

Sursa foto: Facebook/ Carmen Uscatu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri