Cel mai probabil vei muri din cauza unei boli de inimă. Mai mult decât atât, afecțiunea cordului care te va ucide ar putea să fie prevenită. Gabriel Tatu, medic cardiolog român și fost președinte al Societății Române de Cardiologie explică faptul că nu va fi doar vina ta, ci și a statului.

Bolile inimii în România

Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică arată faptul că, anual, 60% din decesele din România sunt cauzate de o boală a inimii. Anual, zeci de mii de români mor din cauza unor boli ale inimii care ar putea să fie prevenite sau tratate.

Mai mult decât atât, un raport din 2019 al Organizației Mondiale a Sănătății arată că rata românilor care mor din cauza unei boli cardiace e de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Gabriel Tatu, cardiolog și fost președinte al Societății Române de Cardiologie spune că acest lucru are o explicație foarte simplă.

„Bolile cardiovasculare sunt cauzate de niște factori de risc”
- Gabriel Tatu - , cardiolog

Conform specialistului, acești factori de risc sunt, în ordinea pericolului lor, următorii:

  1. hipertensiunea arterială
  2. fumatul
  3. lipsa activității fizice
  4. colesterolul crescut

„Toți acești factori de risc pot fi evitați sau controlați”, explică medicul. Altfel spus, poți să eviți fumatul, poți să faci mai multă mișcare, poți controla hipertensiunea arterială dacă ea este diagnosticată la timp, lucru care se întâmplă dacă mergi la medic sau îți iei tensiunea și, pentru a evita colesterolul crescut, poți să mănânci mai sănătos.

Sună foarte simplu, dar problema e adâncită de lipsa unor măsuri care să fie impuse de stat.

Doctorul Tatu spune că industriei tutunului îi este permisă să fie agresivă și să se folosească de „noile metode de fumat” precum vapatul sau încălzirea tutunului pentru a se promova, chiar dacă ele sunt „la fel de periculoase cardiovascular precum țigările obișnuite”. În ceea ce privește hipertensiunea arterială, cardiologul spune că ea nu este diagnosticată la timp și că pacienții vin la doctor după ani de zile de când se îmbolnăvesc.

În ceea ce privește activitatea fizică, Gabriel Tatu menționează faptul că, în România, rata de practicare a exercițiilor fizice „s-a prăbușit”, din cauza faptului că, la nivelul școlilor, orele de educație fizică s-au redus dramatic.

„Nu în ultimul rând, și dieta românească e departe de a fi una sănătoasă. E o dietă care se bazează mult pe carne de porc și pe grăsime. Toate acestea duc treptat la apariția bolilor cardiovasculare”.

Oamenii nu au nevoie de mai mult de 3-4 grame de sare pe zi, dar românii pun cam 15-20 de grame de sare pe zi. Acest lucru crește riscul de apariție a unei boli a inimii.
- Gabriel Tatu -

A cui e vina?

Tatu explică faptul că motivul pentru care România e în top în ceea ce privește rata deceselor cauzate de bolile cardiace pentru că oamenii nu sunt educați în acest domeniu. El spune că ar trebui să existe un program de prevenire a bolilor cardiovasculare care să fie realizat prin educarea publicului.

Această educare ar trebui să fie făcută în primul rând de stat, dar și de mass-media.

„Interesul presei e în altă parte. Timp de doi ani de zile am analizat care sunt subiectele din sănătate de interes pentru mass-media și pe primul loc e cancerul, urmat de hepatită și reumatism, în niciun caz bolile cardiovasculare”.
- Gabriel Tatu, cardiolog -

În ceea ce privește cancerul, datele Institutului Național de Statistică arată că el ucide aproape de trei ori mai puține persoane decât bolile inimii.

Pe lângă presă, problema cea mai mare pleacă din zona politicului. Fostul președinte al Societății Române de Cardiologie explică faptul că ar trebui să fie implementat un program care să îi educe pe români care este stilul de viață potrivit pentru a preveni bolile cardiovasculare, cum să resusciteze pe cineva și cum să își monitorizeze singuri sănătatea inimii.

Sugestiile oferite de cardiolog nu sunt teoretice. Ele au fost aplicate și au funcționat și în alte țări europene precum Olanda, Finlanda, Anglia și Austria. Un studiu realizat de mai mulți oameni de știință finlandezi și publicat în 1996 a analizat evoluția morților cauzate de boli ale inimii. Concluziile studiului au fost că, în 20 de ani, Finlanda a scăpat de titlul de țară cu cea mai mare mortalitate din cauza bolilor inimii. Datorită programelor de educație și de prevenție, rata mortalității a scăzut cu 60%.

Programele statului

Gabriel Tatu a spus că, totuși, există programe împotriva bolilor cardiovasculare și în România, doar că ele sunt ineficiente.

„Statul are programe prin care se fac analize. După calculele mele, un medic de familie are, în medie, cam 1.500 de pacienți pe listă. E imposibil și să le ia tensiunea corect, ar dura foarte mult. Dacă nu ai o colaborare cu zona politică, efortul societății profesionale e ca o picătură de apă într-un ocean.”
- Gabriel Tatu, cardiolog -

Mai mult decât atât, Tatu susține și că Societății Române de Cardiologie îi este foarte greu să colaboreze cu statul și asta pentru că Miniștrii Sănătății se schimbă foarte mult.

„Noi nu apucăm să stăm de vorbă la minister cu nimeni. Când stabilim ceva cu unul, vine altul.”

În ultimii 4 ani, prin fruntea Ministerului Sănătății au trecut 6 miniștri diferiți.

Care este soluția?

Gabriel Tatu subliniază că singura soluție pentru a nu mai lăsa bolile cardiace să ia zeci de mii de vieți anual în România este ca populația tânără să fie educată. El spune că nu ar trebui să punem toată responsabilitatea în spatele medicilor de familie.

„Problema e că medicul de familie e absolut copleșit. Oamenii trebuie să învețe singuri să aibă grijă de ei și să prevină bolile. Singura scăpare rămâne educația”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri