Într-o întâlnire din data de 18 martie, Agenția Europeană a Medicamentului a decis faptul că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient și că beneficiile lui sunt mult mai mari decât posibilele riscuri. Totuși bazat pe datele pe care le dețin în prezent, specialiștii nu pot exclude că acesta a dus la niște cazuri foarte rare în care să fi produs cheaguri de sânge.

Directorul general al Agenției Europene a Medicamentului, Emer Cooke, a spus că una dintre recomandările Agenției este să se menționeze în prospectul medicamentului faptul că sunt monitorizate semnele de tromboze. Specialiștii nu au spus încă faptul că au găsit o cauzalitate clară între apariția trombozei și administrarea vaccinului, dar au menționat că această posibilitate nu este exclusă.

Pe 16 martie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a făcut un gest similar și a spus că, în ciuda faptului că reacțiile sunt încă în curs de analizare, specialiștii consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mult mai mari decât riscurile reprezentate de efectele adverse.

Mai mult decât atât, chiar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a încurajat țările lumii să nu întrerupă vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus pe 12 martie că nu a fost identificat niciun deces care să fie cauzat de administrarea vaccinurilor anti-COVID. În plus, pe 15 martie Thedros a mai declarat că apariția cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului produs de AstraZeneca nu este un lucru care este cauzat neapărat de ser și că, oricum, investigarea evenimentelor este un proces de rutină care arată faptul că sistemul de supraveghere a vaccinurilor este sigur și eficient.

Frica de posibilele efecte adverse ale vaccinului

În ciuda deciziei Agenției Europene a Medicamentului, dar și a recomandărilor făcute de aceasta și de OMS care indicau continuarea administrării vaccinului produs de compania britanică, imaginea publică a vaccinului a fost deja compromisă. Chiar dacă nu a fost găsită vreo dovadă care să indice faptul că vaccinul ar fi periculos, efectul de domino a lovit țările care, rând pe rând, au suspendat sau au refuzat folosirea dozelor de la AstraZeneca.

Anna Durbin, profesor de sănătate internațională la Universitatea Johns Hopkins, a declarat pentru revista Time că „nimeni nu-și dorește să fie țara care nu a oprit vaccinarea, ca mai apoi să descopere că efectele secundare chiar sunt cauzate de vaccin”. După Danemarca, alte țări din Europa, inclusiv Franța, Germania și Italia, au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă vaccinul nu este dovedit a fi periculos. În baza suspiciunilor ridicate de țările europene, Venezuela a spus că nu va autoriza folosirea vaccinului produs de britanici.

În timpul în care tot mai multe țări din Europa sunt lovite de valul al treilea al pandemiei, suspendarea vaccinurilor pentru investigarea unor efecte adverse plantează o sămânță a fricii în mintea colectivă, deja afectată de un val foarte mare de scepticism. Concluzia care arată că vaccinul AstraZeneca este sigur va rămâne în umbra fricilor inițiale, iar atunci când ne este frică de un vaccin eficient, ușor de transportat și de stocat, visul de a ne întoarce la normalitatea pre-pandemică devine din ce în ce mai difuz, înlocuit cu frică și tulpini care par imune la vaccinurile pe care le-am dezvoltat până acum.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri