Valeriu Gheorghiță, coorodonatorul campaniei de vaccinare a transmis într-o conferință de presă că procentul persoanelor vaccinate în România a crecut cu 30%, ca efect al vaccinărilor realizate fără programare, derulate prin intermediul maratoanelor, atât a celor din București, cât și a celor din celelalte orașe din țară.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că a observat o creștere de 30% a prezenței la vaccinare în lipsa programărilor.

În plus, Gheorghiță a anunțat ca următor pas în campanie vaccinarea pacienților cronici internați în unitățile sanitare.

”În prezent, mai sunt 100 de astfel de centre funcționale. Fiecare spital va avea desemnat un coordonator al campaniei. Iar imunizarea se va face, în principal, cu vaccinul produs de Johnson&Johnson, deoarece se administrează într-o singura doză și nu necesită rapel. Însă spitalele pot solicita și alte tipuri de vaccin, cu mențiunea că perioada la care se face rapelul poate depăși perioada de internare, iar pacienții ar trebui să se prezinte în alt centru de vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei.

Gheorghiță a făcut un apel către medici, rugându-i să le explice pacienților beneficiile vaccinării.

Maratoanele de vaccinare, succesul campaniei

Gheorghiță a lăudat inițiativa medicilor din Timiș, precizând că maratonul de la Timișoara a fost deschizător de drumuri pentru astfel de evenimente .

”La maratonul de la București au participat 1.349 de voluntari, iar peste 3 săptămâni va avea loc maratonul pentru rapel și alte vaccinări. Maratonul de la Craiova a început și el și durează 7 zile”, a declarat medicul infecționist.

Alte maratoane de vaccinare vor avea loc între 14-16 mai în Cluj, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Ploiești, Petroșani, dar și Mehedinți.

”București are o rată de vaccinare de 33,8% (persoane vaccinate din populația rezidentă). Dacă îi eliminăm pe cei sub 18 ani, avem undeva la 40%”, a mai spus Gheorghiță.

De asemenea, și spitalele militare sunt o importantă sursă în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate. Până în prezent, s-au vaccinat 19.272 de persoane. Iar persoanele de peste 60 de ani se pot prezenta pe tot parcursul zilei, în timp ce restul persoanelor se poate prezenta după ora 16:00, în limita locurilor disponibile.

Județele cu liste de așteptare

Șase județe au cele mai multe persoane înscrise pe listele de așteptare, după cum urmează: Mureș, București, Cluj, Galați, Argeș și Prahova.

Din 15 martie, peste 1,8 milioane de persoane înscrise au fost notificate, iar peste 1,3 milioane au fost și programate.

Gheorghiță nu a uitat nici de medicii de familie, aceștia implicându-se, într-un număr redus încă, în campania de vaccinare.

”Peste 700 de medici de familie au primit dozele de vaccin împotriva COVID-19, iar în acest moment se vaccinează în peste 300 de cabinete ale medicilor de familie din 28 de județe ale țării”, a precizat coordonatorul campaniei.

Județele codașe la vaccinare sunt:

  • Suceava: procentul celor care au facut COVID-19 este mare, de aceea oamenii amână momentul vaccinării,
  • Botoșani- 11%,
  • Giurgiu- 11%,
  • Bacău-11,48%,
  • Neamț.

Când va începe vaccinarea adolescenților

Și adolescenții constituie o parte importantă din populația română. Vaccinul Pfizer poate fi folosit pentru cei cu vârste de peste 16 ani, iar, recent, în SUA, a fost autorizat și pentru copiii cu vârste între 12- 15 ani.

”Vaccinarea adolescenților va începe în august. Sunt convins că părinții care s-au vaccinat își vor convinge mai ușor copiii de beneficiile vaccinării. Desigur, avem în vedere și o serie de parteneriate cu medicii de familie, cu UNICEF, astfel încât să avem o strategie de informare pentru aceasta vârstă. Avem peste 20 milioane de doze de vaccin de la Pfizer ceea ce ne asigură și vaccinarea adolescenților. Avem doze suficiente pentru a vaccina și această grupă de vârstă”, a precizat Gheorghiță.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri