Tulpina Delta a dat startul celui de-al patrulea val al pandemiei, un val mult mai violent decât precedentele, după cum afirmă specialiștii. În acest context, prima industrie în care apar restricții rămâne turismul, din ce în ce mai multe state trecând de la verde la galben, și de la galben la roșu. ”Turiștii români ar trebui să evite zonele roșii sau ar trebui să meargă în astfel de țări doar dacă sunt vaccinați”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pnemoftziologie ”Marius Nasta” din București.

”Ar fi bine ca turiștii români să evite statele aflate în zona roșie. Sau să meargă în astfel de zone doar dacă sunt vaccinați”, a declarat Mahler, pentru wall-street.ro.

Cu toate acestea, medicul a precizat că este dificil de impus oamenilor unde pot merge și unde nu, mai ales că este vorba despre vacanță. Aceasta insistă că românii trebuie să se relaxeze după un an de restricții și de valuri pandemice.

Nu putem opri dorința omului de a-și petrece timpul liber.

dr. Beatrice Mahler

”Sfatul meu este ca oamenii să-și monitorizeze starea de sănătate la întoarcerea în țară și să se testeze dacă au simptome. Sunt incluși aici și cei vaccinați, unde simptomatologia este redusă, iar o infecție cu COVID ar putea trece neobservată”, a mai spus medicul pneumolog.

Sursa Foto: Beatrice Mahler

Cum evităm carantina la întoarcerea dintr-o țară din zona roșie

Grecia este cel mai elocvent exemplu în ceea ce privește intrarea în zona roșie, deoarece este una dintre destinațiile luate cu asalt de români.

În prezent, la întoarcerea din statul elen, este obligatorie carantina de 14 zile (sau de zece zile, dacă faceți un test PCR în ziua opt de carantinare și rezultatul este negativ).

De la carantină sunt scutite următoarele persoane:

  • persoanele complet vaccinate, la care au trecut 10 zile de la ultima doza (vaccinare completă);
  • persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până̆ la data intrării în țară;
  • copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2,
  • copiii cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)
  • persoanele în tranzit de maxim 72 ore, dacă prezintă un test PCR (efectuat cu cel mult 72 de ore înainte) cu rezultat negativ la intrarea în țară;
  • persoanele în tranzit de maxim 24 ore, fără test.

Vaccinarea anti-COVID, cu frâna de mână trasă în România

Sunt mulți români care au decis să se vaccineze gândidu-se la vacanțe și la libertățile de care pot avea parte. Sunt, de asemenea, mulți cei care s-au imunizat, deoarece s-au gândit la sănătate și le-a fost teamă de o reinfectare. Însă toți acești ”mulți” nu reușesc să ofere României rata de vaccinare necesară pentru a atinge imunitatea de turmă.

”Există un risc de infectare și la cei vaccinați. Știam deja că vaccinul nu este suficient pentru a ne feri de această nouă tulpină. Trebuie să corelăm vaccinul cu regulile de protecție deja înrădăcinate: distanțare și mască, acolo unde nu este posibilă distanțarea”, a explicat Mahler.

Cât despre impunerea vaccinării, astfel încât să fim cât mai protejați, medicul pneumolog mărturisește că nu este de acord, mai ales cu o chestiune atât de delicată precum imunizarea.

”Lucrurile sunt complicate. Oamenii refuză să se vaccineze din cauza fricii, amplificată de dezinformare. Când avem de-a face cu frica, nu putem combate decât cu educare și informare. Obligativitatea, în acest sens, nu face decât să înrăutățească lucrurile”, a conchis managerul spitalului ”Marius Nasta”.

În ultima perioadă, mai mulți lideri politici și-au exprimat viziunea despre impunerea unor restricții pentru nevaccinați. Asemenea anumitor state din străinătate (Franța, Grecia sau Spania), Raed Arafat, șeful DSU, dar și Dan Barna, vicepremierul României, au declarat că nu e exclus ca românii nevaccinați să poată intra în restaurante sau cinema cu test antigen sau PCR.

În schimb, Andrei Baciu, secretar de stat și vicepreședinte al CNCAV, a adăugat că impunerea vaccinării în România nu este o soluție, chiar și dacă ar fi vorba despre anumite segmente. ”Nici măcar politicienii nu ar accepta”, a declarat acesta, într-o intervenție la Digi24.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri