Sistemul public de sănătate din România este intens blamat de către români. Aglomerație, prea multă așteptare sau infecții nozocomiale sunt doar unele dintre remarcile pe care le avem când ne gândim la spitalele din țara noastră. Însă sunt cadre medicale care atrag atenția că pandemia a scos la iveală cât de depășite sunt toate sistemele publice de sănătate, nu doar cel românesc.

Ovidiu Palea, medic antreprenor, fondatorul grupului Provita, este de părere că privatul este soluția reală a unui sistem de sănătate. Mai mult decât atât, medicul anestezist a vorbit despre cum pandemia a scos la iveală nevoia de colaborare între mediul public și cel privat, cu atât mai mult cu cât ”a dat un șut în fund tuturor privaților”.

”Dacă înainte statul era depășit, acum este complet terminat: alte fluxuri, mai puține paturi și mai puțini medici, într-un sistem în care erau oricum puține. Acum funcționează la o treime. În plus, coada de la stat a împins pacientul la privat, însă sunt costuri pe care nu toți pacienții le pot suporta”, a mai spus Palea.

Sursa Foto: Centrul Provita/ Facebook

Cu toate acestea, fondatorul Provita menționează că sistemul de sănătate românesc a făcut față cu brio pandemiei, ținând cont de posibilitățile de care dispune.

Toată lumea vrea o țară ca afară, dar o țara ca afară nici afară nu există.

Ovidiu Palea, fondator Provita

”Consecințele pandemiei asupra sistemului de sănătate sunt pe termen lung. Ne confruntăm cu un sistem total depășit financiar și ca resurse umane, însă care a supraviețuit eroic în fața unei provocări de dimensiuni mondiale. Să ne uităm la Germania, era ditamai cărămida din punct de vedere medical și a fost zdruncinată serios de pandemie”, a explicat acesta.

Palea insistă că privatul nu va acoperi niciodată ce face statul, iar avansul privatului este dat și pentru că statul este ”cu mult în urmă”. În acest sens, medicul precizează că privatul își va calcula întotdeauna costurile înainte de a accepta vreun proiect de mare amploare.

”Sistemele de stat sunt ineficiente și depășite oriunde. Privatul ar trebui să fie o soluție peste tot, nu să fie privit ca cel care încasează sau cel care câștigă. Cu atât mai mult cu cât statul e un prost finanțator în orice domeniu”, a precizat medicul anestezist.

În plus, comparativ cu alte țări, unde libertatea cetățenilor a fost îngrădită major, în România au fost mult mai relaxate restricțiile, care nu au fost respectate în totalitate. Deci, încă un motiv în plus pentru care România s-a descurcat exemplar.

În prezent, tulpina Delta este cea care stârnește îngrijorare în rândul specialiștilor din sănătate. Cadrele medicale îndeamnă la vaccinare, însă atât românii, cât și alte naționalități refuză să acorde credit serurilor menite să ne protejeze de o potențială (re)infecție.

Până astăzi, 24 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.561.928 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 7.123 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.323.707 pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.725 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 148 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Sursa foto: Spitalul Sf. Pantelimon/ Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri