,Nu este un secret că vaccinarea anti-COVID și-a pierdut elanul în România (precum în alte state). Însă, în timp ce alte țări încearcă să convingă oameni să se imunizeze prin intermediul unor beneficii, autoritățile din România așteaptă ca românii să își dea seama singuri de efectele pozitive ale serurilor împotriva virusului. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, insistă că autoritățile din România ar trebui să reconsidere varianta acordării unor beneficii în schimbul imunizării.

Deși pare o metodă mai puțin ortodoxă, în dragoste și în război orice e permis. În mod cert, nu trăim vreo poveste de dragoste, ci un real război cu o boală pentru care cea mai puternică formă de protecție este vaccinul (pe care îl și avem).

”Nu vorbim despre cât de corect sau moral este, ci despre faptul că funcționează. Avem exemple din străinătate, dar și de la noi din țară, prin campania de vaccinare de la Obor, prin care le-au fost oferiți mici oamenilor. Autoritățile ar trebui să ia în calcul acordarea de beneficii în schimbul vaccinării”, a declarat dr. Marinescu, pentru wall-street.ro.

Sursa Foto: Adrian Marinescu

Pe lângă aceasta, medicul adaugă că oficialii trebuie să mai fie atenți la cel puțin două aspecte:

  • mesajele pro-vaccinare care să aibă o componentă strict medicală, nu una de ordin politic,
  • mai multă răbdare în a oferi explicații și a răspunde întrebărilor.

Cu toate acestea, avem un număr semnificativ de cadre medicale care refuză imunizarea. De ce?

”Nu găsesc un răspuns logic, dar pun această situație pe fondul lipsei de informare. Spre exemplu, la noi, la Matei Balș, suntem vaccinați în proporție de 100%. Cred că cei care refuză să se imunizeze nu au toate informațiile, nu au ajuns la ei, însă, toate elementele”, mai spune medicul.

Tulpina Delta, o potențială amenințare și pentru vaccinați?

Obiectivul principal al vaccinului este protejarea de o formă severă a bolii, implicit de deces, ceea ce se și întâmplă. Însă, pentru ca cei vaccinați să reducă la zero riscul unei potențiale infectări în condițiile răspândirii cu rapiditate a variantei Delta, dr. Marinescu recomandă să nu uităm de măsurile discutate încă de la debutul pandemiei: menținerea distanțării sociale, purtarea măștii de protecție și spălatul regulat pe mâini.

”Ar fi bine să încercăm să menținem distanțarea socială pe cât de mult putem și să evităm zonele aglomerate, mai ales în localitățile sau orașele în care rata de infectare este în creștere”, a adăugat medicul.

În plus, acesta atrage atenția asupra regulilor de conduită în cadrul birourilor cu angajați. Potrivit medicului, dacă cinci persoane sunt vaccinate cu schema completă și nu sunt apropiate cu birourile, ar putea renunța la mască.

”Însă, în această situație, intervin anumite excepții, cum ar fi imposibilitatea de a afla dacă sunt cu toții vaccinați, dar și grupurile din care aceștia provin. Putem avea colegi, vaccinați sau nu, cărora le plac petrecerile și întâlnirile cu grupuri mari de prieteni și în acest sens, ar putea crește riscul infectării”, a comentat dr. Marinescu.

Nu în ultimul rând, medicul a vorbit despre turism și despre riscurile care pot apărea în urma anumitor vacanțe.

”Realist vorbind, cu toții am așteptat vara să mergem în vacanță, să avem parte de concedii și de relaxare. Nu putem spune STOP turismului acum, mai ales că lucrurile sunt încă sub control în România. Însă turiștii români trebuie să fie atenți la destinația în care aleg să meargă și să țină cont de faptul că lista semafor se schimbă săptămânal”, a conchis medicul.

Până la data de 8 august 5.069.094 de români au fost imunizați, dintre care 4.925.236 cu schema completă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri