Lipsa de predictibilitate a autorităților din România care au gestionat pandemia va duce, în final, la o anarhie sanitară, spune medicul cercetător Octavian Jurma. Contextul politic nefast, alături de lipsa încrederii românilor în liderii lor ar putea să ducă România într-un punct în care oamenii să nu mai țină cont de nicio regulă și nu mai respecte nimic din ce este de respectat, explică medicul.

„Certificatul verde e folosit greșit, din punctul meu de vedere. În primul rând ca nu e etic și se anunța de pe azi pe mâine. Deci care se vor vaccina acum, au nevoie de cel puțin 30 de zile ca intre în posesia acestui certificat. De ce nu li se oferă testare în acest timp sau orice alta alternativa. De pe o zi pe alta nu poți introduce asemenea măsuri fără sa nu creezi ostilitate”, a declarat Octavian Jurma, la Digi24.

Unul din cele mai importante lucruri pe care le pot face autoritățile este sa devină predictibile. În contextul unei crize politice care se prelungește, autoritatea sanitară ar fi trebuit delegată unui singur comandament unic, mai spune Octavian Jurma care este de părere că numirea unui Guvern în frunte țării ar putea să mai dureze.

În timpul acesta puteau sa delege autoritatea sanitară unui comandament unic. Numai la noi sunt împărțite în trei ministere: Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Armata. Toată lumea se ocupa de vaccinare, dar, în în fapt, nimeni nu se ocupă. Aici e problema cea mai mare: nu există nicio autoritate recunoscută. Ne apropiem de o anarhie sanitară în care nimeni nu mai recunoaște autoritatea sanitară în nicio formă. Acesta e un pericol imens pentru ca oamenii nu vor mai respecta regulile, dar nici autoritățile nu se vor chinui să le impună, lucru care se vede destul de ușor și în Ilfov. Avem localități care au crescut (n.red a crescut numărul de cazuri) în carantină, ca și cum ar fi fost totul liber acolo.

Retail jobs

Octavian Jurma, medic cercetător

Citește și: Profesor de Finanțe: Pentru salvarea economiei României trebuie salvată sănătatea populației

Medicul Octavian Jurma arată cum deciziile politicului din plan local au influențat semnificativ intenția de vaccinare a românilor, încă din primăvara acestui an, de la anunțarea relaxării, care a scăzut numărul celor care ar fi putut să se imunizeze. Dar care ar trebui să fie abordarea liderilor politici pentru ca de acum înainte lucrurile să meargă cel puțin la fel de bine ca viteza pe care a căpătat-o acum vaccinarea, în România?

„În primul rând vedem ca s-au amânat atât de mult aceste decizii încât pandemia a amânat acest platou de una singură, fără măsurile de restricții. În acest moment, sunt mai preocupat de venirea valului cinci pentru ca introducerea acestui certificat verde, ca măsura de restricții va forța oamenii să se separe în tabere. Deci vedem ca avem o mare parte din cei nehotărâți care s-au decis să se vaccineze, însă pe de alta parte, o parte dintre ei se vor hotărî să nu se mai vaccineze pentru ca nu mai putem avea un dialog rațional cu ei”, a mai explicat medicul cercetător.

Citeste si:
SONDAJ: Peste jumătate din românii din mediul urban au amânat...
Sondaj MedLife: Peste...
Sursa foto: Facebook / Octavian Jurma
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri