Cu toții am auzit, cel puțin o dată, sintagma medicină integrativă, un concept, care, la prima vedere, ne-ar putea duce cu gândul la o serie de consultații menite să ne rezolve problemele de sănătate, în același loc și în aceeași vizită. Ei bine, lucrurile sunt puțin difeirite, iar pentru a ne lămuri, am vizitat Clinica Eliade, din București (Bulevardul Mircea Eliade, nr. 36), clinică de medicină integrativă.

Clinica Eliade promovează un sistem de medicină integrativă, prin care îmbină medicina alopată (medicina științifică, învățată în băncile facultăților, cea care presupune intervenții, medicamente sau tratamente) cu cea complementară (terapii menite să ajute medicina alopată, nu neapărat să o înlocuiască).

Clinica Eliade abordează afecțiunile cu care oamenii se prezintă (fie prin recomandări, fie după o căutare pe Google, fie că trec pe stradă și intră în clinică) pe patru planuri, mai exact:

  • fizic,
  • mintal,
  • energetic,
  • emoțional.

De menționat, încă de la bun început, este faptul că în Eliade nu veți găsi medici sau specialități în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Ce înseamnă un consult integrativ și ce este iridologia

Orice metodă de tratament sau terapie are la bază un consult în prealabil, iar medicina integrativă nu face excepție. Un astfel de consult inițial este realizat de către un medic generalist, care poate recomanda anumite terapii în funcție de afecțiunile identificate.

Pentru acest consult inițial, românii pot accesa și iridologia sau așa numita diagnosticare pe iris, o tehnică folosită mai ales pentru pacienții care nu vin pentru o anumită problemă de sănătate.

Această tehnică presupune analizarea irisului cu o lupă și o lanternă, medicul specializat putând identifica probleme de origine internă, boli spre care pacientul ar putea fi predispus sau afecțiuni care s-ar putea transmite din generație în generație (nu e aceeași teorie aplicată de senatorul Diana Șoșoacă în legătură cu infertilitatea dată de vaccinul anti-COVID pe trei generații). Un astfel de consult durează circa 45 de minute și costă 300 de lei.

Iridologia nu este singura metodă inovativă din Clinica Eliade, fiecare etaj al clădirii fiind amenajat pentru terapiile manuale, cele dedicate emoțiilor sau ozonoterapiei.

Terapia florală Bach

Emoțiile sunt lăsate deseori în grija psihologilor sau psihoterapeuților, însă există și metode complementare prin care acestea ar putea fi controlate sau expuse. Terapia florală Bach este cea folosită în Clinica Eliade, o terapie care se bazează pe esențe florale.

Terapia Bach foloseşte 38 de remedii preparate din flori, care acţionează asupra stărilor emoţionale, echilibrându-le. Sunt folosite flori sălbatice şi neotrăvitoare din flora spontană, pentru a se beneficia la maximum de puritatea lor. Acest sistem de terapie a fost conceput de Dr. Edward Bach, medic şi bacteriolog britanic la începutul anilor ’30.

Discuția liberă cu terapeutul durează circa 50 de minute, timp în care acesta din urmă ”se joacă” cu esențele pentru a aduce echilibru emoțional în viața pacientului.

De terapia florală Bach pot beneficia chiar și copiii cu vârste de la 3 ani pentru blocaje emoționale create de divorțul părinților, spre exemplu.

Astfel de terapii sunt repetate o dată la trei săptămâni, pentru a trata altă emoție (anxietatea, frica sau alte blocaje).

O astfel de terapie poate fi comparată cu o ședință de psihoterapie, însă reprezentanții clinicii au declarat că cea din urmă este mult mai complexă. Bach-ul este definit de aromele esențiale, în timp ce psihoterapia are la bază un alt timp de medicină.

Terapia craniosacrală

Un alt timp de terapie destinat controlului emoțiilor este cel craniosacral, în care doi terapeuți se folosesc de lichidul cefalorahidian pentru a echilibra sistemul nervos central al pacientului.

Pacientul stă întins pe pat, iar terapeuții pun în aplicare tehniciile învățate. Reprezentanții clinicii spun că această terapie are rezultate bune în cazul gravidelor.

O astfel de ședință durează aproape 50 de minute și sunt necesare maximum cinci pentru a atinge starea de bine necesară.

Ozonoterapia

Din rândul terapiilor inedite face parte și ozonoterapia, care ajută la creșterea imunității, dar și la rejuvenare și la facilitarea recuperării după o traumă fizică, în special pe segmentul de ortopedie-traumatologie.

Pentru ozonoterapie este necesar un consult al unui medic generalist, în prealabil, iar în urma acestuia pot fi recomandate injecții sau infiltrații cu ozon, PRP cu ozon facial etc. Ozonoterapia a fost una dintre cele mai căutate terapii în perioada post-pandemică, pentru recuperarea de după infecție.

Terapia cu ozon este folosită pentru tratamentul și vindecarea multor afecțiuni cronice și constă în introducerea ozonului în organism pe mai multe căi. El poate fi administrat prin urechi sau vezica urinară, poate fi introdus intra-muscular, în sânge (prin autohemoterapie), subcutanat și prin intermediul saunei cu ozon.

Autohemoterapia majoră sau minoră, cu vitamina C, înseamnă că mi se ia o cantitate mică de sânge, până la 250 ml, care se oxigenează și mi se introduce înapoi. Ajută la creșterea imunității post COVID, detoxifică și crește sistemul limfatic. Spre exemplu, autohemoterapia minoră funcționează foarte bine în cadrul problemelor acneice”, a declarat Tania Ghinea, coordonatorul, pentru wall-street.ro.

Kinetoterapie, fizioterapie și masaj

Din lista terapiilor de relaxare nu putea lipsi masajul, Clinica Eliade având disponibilă o gamă largă: thailandez, de relaxare sau drenajul limfactic. Mai mult decât atât, masajele pot fi îmbinate.

Un masaj poate dura de la 60 la 90 de minute.

De altfel, masajul este și una dintre cele mai căutate specialități medicale din clinică.

Kinetoterapia, dar și fizioterapia sunt alte două servicii des accesate în clinică, mai ales că românii pot veni cu recomandări și din alte centre de sănătate. Chiar și așa, pacienții mai trec printr-un consult pentru ca terapeuții din clinică să poată ști exact ce anume trebuie lucrat.

Cât despre ședințele de kinetoterapie în grup, nici nu poate fi vorba despre așa ceva în clinică.

”Nu pot să lucrez cu aceleași exerciții cu trei oameni diferiți, cu afecțiuni diferite și să sper la rezultate bune pentru fiecare în parte. Nu sunt de acord cu acest tip de ședințe..de aici și problema cu timpul acordat unei ședințe. Nu poți impune un standard de o oră, când un genunchi poate avea nevoie și de o oră și jumătate pentru recuperarea de după traumă”, a mai spus coordonatorul clinicii, profesor de gimnastică medicală și posturologie, care a lucrat câțiva ani și în sistemul public.

Totodată, aceasta mai spune și că pacientul român vine la privat cu anumite așteptări, iar o ședință de kinetoterapie în grup nu este neapărat serviciul pentru care acesta se așteaptă să plătească.

”Frumusețea merge mână în mână cu sănătatea”

”Frumusețea merge mână în mână cu sănătatea”, aceasta ne-a spus Ghinea când ne-a prezentat etajul al doilea al clinicii, destinat remodelării corporale. Doamnelor, atenție aici!

La etajul al doilea găsim cele cinci elemente din clinică menite să ne ajute să slăbim:

  • ozonoterapie,
  • drenaj limfatic,
  • aromoterapie,
  • stimulare de colagen,
  • sistem de infraroșu.

”Până la 1.200 de calorii pot dispărea în 30 de minute, dar cu program treptat. Terapii pentru slăbit efectuate de două ori pe săptămână, timp de o lună, doar la bandă sau depinde de cât de mult ne interesează să slăbim sau ce timp de regim alimentar avem...sunt mai multe coordonate care sunt luate în calcul de colegii terapeuți, deoarece nimeni nu poate folosi dispozitivele fără îndrumare”, a mai spus aceasta.

Și încă un pont pe care l-am aflat de la Eliade este faptul că un peeling facial nu este recomandat în lunile de toamnă...prin urmare, dacă aveți vreo programare făcută (deși este cam devreme) ar fi bine să vă gândiți asupra datei.

În Clinica Eliade lucrează 17 terapeuți, iar aparatura folosită a fost adusă din Polonia și testată timp de două luni înainte de a fi pusă la dispoziția pacienților. Marea majoritatea a angajaților din clinică sunt vaccinați, însă oricum aceștia sunt testați o dată la trei zile (pentru un plus de siguranță). În altă ordine de idei, la o primă vizită în clinică, înainte de toate, o să vă surprindă mirosul plăcut, dat de aromele folosite în cadrul terapiilor, dar și liniștea din încăpere. E o liniște pe care nici măcar agitația din recepție nu o poate sparge...

Nu în ultimul rând, Clinica Eliade este în strânsă legătură cu Casa Timiș, una dintre destinațiile de vacanță disponibile în România, despre care wall-street.ro a scris AICI, ambele entități fiind deținute de antreprenoarea Cristina Timiș. Ei bine, dacă ajungeți la Casa Timiș în perioada martie-aprilie 2022, vă veți putea bucura și de SPA-ul ce urmează să fie inaugurat. Purtând însemnele clinicii, SPA-ul va avea și o semnificație medicală, nu doar una de relaxare.

Sursa foto: Clinica Eliade

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri