Degetul mare este cel mai important și mai mobil dintre degetele de la nivelul mâinii. Evoluția degetului mare opozabil a făcut posibilă dezvoltarea speciei umane prin dezvoltarea capacității de a apuca obiecte și a performa activități motorii fine.

De-a lungul vieții pot apărea dureri sau limitări de mișcare la nivelul degetului mare care au la bază o varietate de afecțiuni de la simple entorse până la artroza sau fracturi.

Cu ajutorul dr.-ului Marius Negru, FRCS (Eng), FEBOT, EMBA, Medic Primar Ortopedie – Traumatologie Specialist Umăr, Cot, Mână și Afecțiuni Sportive în cadrul clinicilor Ortokinetic https://mariusnegru.com/ vom prezenta o serie de afecțiuni comune, care pot determina durere la nivelul degetului mare, precum și modalități de tratament.

Entorsele

Entorsele reprezintă o întindere sau rupere a ligamentelor (benzi de țesut fibros), care unesc două oase la nivelul articulației. Simptomele constau în dureri și inflamație la nivelul articulației afectate și apar cel mai adesea ca urmare a unei căderi pe mâna întinsă.

Tratamentul entorselor

Leziunile minore, în care ligamentul este doar întins, beneficiază de tratament simptomatic:

  • Rest – repaus
  • Ice- aplicații locale reci (gheață)
  • Compress – un bandaj elastic ajută la reducerea inflamației
  • Elevate – menținerea mâinii în sus ajută la reducerea umflăturii

Dacă există o ruptură parțială a ligamentelor poate fi necesară imobilizarea ghipsată.

În cazul rupturilor totale de ligamente intervenția chirurgicală poate deveni necesară. Cel mai comun este reparat ligamentul colateral ulnar de la nivelul articulației metacarpo-falangiene (Skier’s thumb or gamekeeper’s thumb).

Fracturile degetului mare

Oasele care formează degetul mare se pot rupe (fractura) în cazul unui traumatism, provocând dureri intense ce pot radia în restul brațului. Degetul mare este format din două oase numite falange. Falanga proximala (de la bază) se articulează cu primul metacarpian care se întinde până la baza mâinii aproape de încheietura pumnului. În funcție de tipul și locația fracturii, degetul mare poate deveni instabil sau deformat.

Cauzele fracturilor sunt multiple și includ căderi pe mână, hiperextensia degetului mare, răsucirea acestuia sau lovituri la nivelul degetului.

Tratamentul fracturilor de deget mare

În cazul în care fragmentele fracturate nu se deplasează, o imobilizare ghipsată între 2 și 6 săptămâni poate fi suficientă. Fracturile intra articulare de la baza metacarpianului (Bennet, Rolando), mai ales cele cu deplasare, necesită intervenție chirurgicală de realiniere a fragmentelor osoase. Chirurgii specializați

Ortokinetic vă pot oferi sfaturi utile în alegerea tratamentului adecvat afecțiunii dumneavoastră și o recuperare rapidă. În orice caz, o recuperare completă durează 3 – 4 luni, perioadă în care este necesară recuperarea prin kinetoterapie.

Deget în resort (trigger thumb)

Uneori degetul mare poate deveni rigid sau se poate bloca în flexie sau extensie, fiind necesară intervenția cu mâna opusă pentru a debloca mișcarea. Acest fenomen se întâmplă din cauza unei inflamații a tendonului, care flecteaza degetul care nu mai poate aluneca ușor sub un scripete denumit A1 la baza degetului. Aceste simptome pot apărea ca rezultat al unui traumatism sau prin folosirea excesivă a degetului (de exemplu utilizarea telefonului mobil).

Simptomele degetului în resort pot fi:

  • Durere și rigiditate la baza degetului
  • Un nodul în palmă la baza degetului
  • Dificultăți în extinderea degetului
  • Un click când degetul se îndreaptă

Motivele pentru care apare degetul în resort nu sunt cunoscute, dar este mai des întâlnit la persoanele cu diabet sau poliartrită reumatoidă.

Tratamentul degetului în resort

Metodele de tratament variază în funcție de intensitatea și durata simptomelor. Uneori simptomele dispar fără tratament sau după administrarea de antiinflamatoare pe cale orală (gen ibuprofen).

Alte modalități de tratament recomandate de medicul ortoped pot fi:

  • Imobilizarea degetului
  • Injecții cu cortizon la baza degetului
  • Eliberarea chirurgicală a scripetelui A1 printr-o incizie cu anestezie locală

Tenosinovita deQuervain

Tenosinovita deQuervain constă în inflamarea tendoanelor care mișcă degetul mare. Simptomele constau în dureri la baza degetului mare și a pumnului care se accentuează cu mișcarea și pot radia de-a lungul antebrațului. Durerile pot fi însoțite de o umflatură a zonei aflate la baza pumnului de aceeași parte cu degetul mare precum și de dureri la apucarea de obiecte sau la închiderea pumnului.

Cauza exactă a acestei afecțiuni nu este cunoscută, dar activitățile care implică mișcări repetitive pot duce la inflamarea acestor tendoane. Sunt afectate mai des persoanele de sex feminin între 30 și 50 de ani.

Cum se tratează?

La fel ca și în cazul degetului în resort, modalitățile de tratament pot consta în repaus, purtarea unei orteze, infiltrații cu cortizon în zona inflamată sau decompresie chirurgicală sub anestezie locală în cazul în care tratamentul conservator eșuează. Specialiștii de la Ortokinetic https://www.ortokinetic.ro/echipa-ortokinetic vor alege cea mai bună opțiune de tratament pentru o vindecare rapidă și sigură.

Rizartroza (osteoartrita articulațiilor mici de la baza degetului mare)

Rizartroza constă în uzura cartilajului articular la nivelul articulațiilor de la baza degetului mare – carpometacarpiană sau scafotrapezotrapezoidiană. Cartilajul este un strat de țesut care acoperă osul la nivel articular permițând alunecarea cu minimă frecare a oaselor. Ca urmare a activităților repetate, a vârstei traumatismelor sau unor afecțiuni cum ar fi poliartrita reumatoidă, cartilajul se subțiază și astfel se expune osul subcondral care nu este pregătit pentru a prelua presiunile de la nivel articular și se inflamează, astfel apărând durerea.

Simptomele rizartrozei pot fi:

  • Durere și limitarea gamei de mișcări de la nivelul policelui
  • Tumefierea zonei de la baza degetului mare
  • Dureri severe la apucarea de obiecte care se accentuează la mișcare

Artroza este o afecțiune cronică evolutivă, iar simptomele tind să se înrăutățească în timp. Tratamentul urmărește controlul durerii și încetinirea evoluției deteriorării cartilajului articular.

În stadii incipiente, antiinflamatoarele orale și purtarea unei orteze pot ameliora simptomele. O injecție cu cortizon poate fi indicata atât cu scop antalgic, cât și diagnostic.

Daca metodele de tratament conservativ eșuează, tratamentul chirurgical poate duce la o ameliorare semnificativa a simptomelor pe termen lung. Cea mai comună operație efectuata la acest nivel este trapeziectomia – excizia osului trapez. Pentru a evita scurtarea degetului și a menține forța în degetul mare, Dr. Marius Negru folosește la Ortokinetic o metodă de reconstrucție ligamentară cu tendonul flexorului radial al carpului cu rezultate foarte bune.

Sindromul de tunel carpian

Uneori, durerile de la nivelul degetului mare pot fi însoțite de amorteti și diminuarea sensibilității în palmă, care afectează degetul mare, indexul, degetul mijociu și parțial inelarul din cauza unei funcționări deficitare a nervului median, care este comprimat în podul palmei la trecerea printr-un spațiu îngust numit tunel carpian. Tunelul carpian este un tunel format pe 3 părti din oasele pumnului unite de un ligament fibros. Nervul median împreună cu alte nouă tendoane traversează acest spațiu pentru a ajunge la palmă.

Orice situație care determină inflamația sau îngustarea acestui spațiu creează presiune asupra nervului median. Potențiale cauze pot fi poliartrita reumatoidă, diabetul, entorse sau fracturi de pumn, chisturi sau tumori în interiorul tunelului.

Simptomele tunelului carpian sunt:

  • Senzații de amorțeală, furnicături și scăderea sensibilității degetelor 1-4. Degetul mic este, de obicei, normal
  • Scăderea forței la apucarea de obiecte și tendința de a scăpa obiecte
  • Dureri ce radiază în palmă și spre cot
  • Dificultăți în efectuarea anumitor activități motorii de finețe

Care este tratamentul sindromului de tunel carpian?

Dacă aveți simptomele de mai sus, în primul rând este necesară consultarea unui medic ortoped familiarizat cu tratamentul acestei afecțiuni. Este posibil să vă fie recomandat repaus sau purtarea unei orteze. O injecție cu cortizon poate ameliora simptomele. Dacă aceste modalități de tratament nu dau rezultate, decompresia chirurgicală a tunelului carpian este o procedură efectuată cu anestezie locală la Ortokinetic, care poate elibera presiunea de la nivelul nervului median, permițându-i acestuia să se refacă. În majoritatea cazurilor simptomele se ameliorează, dar există și situații în care acestea pot persista mai ales când compresia este severă, de lungă durată și nervul este afectat permanent.

În general, diagnosticul de tunel carpian este clinic, nefiind necesare alte investigații. Medicul d-voastră va efectua anumite manevre de testare a sensibilității nervului. În cazuri incerte, testele de conducere nervoasă pot fi efectuate pentru a confirma diagnosticul.

Mai multe detalii pe: https://www.ortokinetic.ro/specialitate-traumatologie

Sursa foto: www.ortokinetic.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri