Primăria din New York a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să redenumească variola maimuţei, "monkeypox", întrucât numele acestei boli este considerat stigmatizant şi riscă să îi facă pe bolnavi mai degrabă să se izoleze decât să solicite îngrijiri medicale, informează AFP, citat de Agerpres.

"Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul 'variolei maimuţei' le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile", a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a evocat el însuşi la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său.

Potrivit comisarului pentru Sănătate din New York, o astfel de "terminologie" este "ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare".

În mesajul său, Ashwin Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV (virusul care provoacă SIDA) şi rasismul din cauza căruia au avut de suferit comunităţile asiatice în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, un virus la care preşedintele Donald Trump se referea folosind expresia "virusul chinez".

"Faptul că se utilizează în continuare termenul de 'variola maimuţei' pentru a descrie epidemia actuală poate să readucă la viaţă aceste sentimente traumatizante de rasism şi de stigmatizare - în special pentru persoanele de culoare, precum şi pentru membrii comunităţilor LGBTQIA+ - şi este posibil ca aceşti oameni să evite din acest motiv să solicite îngrijiri medicale vitale", a adăugat Ashwin Vasan.

Orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, dar, după apariţia sa în Europa şi în Statele Unite, virusul s-a răspândit în imensa majoritate a cazurilor în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

New York este oraşul cel mai afectat din Statele Unite prin prisma numărului de cazuri, cu 1.092 de infectări depistate de la începutul epidemiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri