Totul a început de la o înghețată. Am mers la medicul de familie, a ascultat-o cu stetoscopul și a spus că îi bate inima nu știu cum. Ne-a zis doctorul că este posibil să aibă suflu sistolic, dar că ne dă trimitere la Marie Curie să îi facem ecografie. Toți părinții, dacă pot, să meargă, să meargă să le facă o programare copiilor pentru o ecografie cardiacă”, își aduce aminte Mariana Stancu, mama Anei Pălimar, unul dintre primii copii operați în noua secție de cardiochiurgie a Spitalului Marie Curie din București, cel mai mare spital de pediatrie din România.

Malformația cardiovasculară cu care s-a născut Ana se numește coarctație de aortă: o îngustare a principalei artere din corp, în urma căreia inima este nevoită să depună un efort mult mai mare decât în mod obișnuit. Netratată la timp, coarctația de aortă poate duce la moartea pacientului înainte de vârsta de 40 de ani.

Stentul este acum sub formă de clepsidră, s-a îngustat. Este posibil să mai fie nevoie la 18 ani, când o să devină adult”, adaugă mama Anei.

Ana a fost operată cu succes la Marie Curie în decembrie 2013, când i-a fost instalat un stent. Au urmat apoi câteva intervenții cardiologice (fără chirurgie deschisă) pentru ajustarea stentului la dimensiunile aortei, care se modifică odată cu creșterea. Ultimele două astfel de intervenții au fost făcute tot la Marie Curie.

Nu știam că o să fiu operată și pe burtă, mergeam ca o băbuță, eram cocoșată și mi-a zis mama că e din cauza operației, că mă trăgea în jos. Au fost câteva luni de ținut burtiera”, adaugă Ana.

În cei aproape zece ani de când vine la consultații la Marie Curie, Ana a devenit cunoscută multora dintre medici, asistenți și infirmiere.

Pe primii copii îi ținem minte și, când vin la control, știm. Ei sunt primii care au fost operați”, declară dr. Alin Nicolescu, șeful Secției de Cardiologie a Spitalului Marie Curie.

Și tot în acești ani, Ana și-a dat seama că mama ei „a devenit cea mai șmecheră mamă”.

Ana și cu mama ei au foarte multă încredere în personalul de la Marie Curie. Poti sa asculti povestea lor aici Inimi care bat - Povestea Anei | NN

Există mai multe tipuri de malformații cardiace. Există urgențe și într-o urgență trebuie să faci o operație rapid. Altfel, lucrurile sunt compromise”, afirmă dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă pentru Nou-Născuți din cadrul Spitalului Marie Curie.

În România se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace. De asemenea, în România trebuie să fie operați anual în jur de 1.500 de copii cu malformații cardiace. Aproximativ 200 sunt operați doar în Secția de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București.

Este mult mai ușor să pui un diagnostic la un adult decât la un nou-născut sau la un copil mare cu malformații pentru că trebuie să știi exact despre ce este vorba”, explică dr. Alin Nicolescu.

Unul dintre cele mai moderne spații medicale din România, Secția de Cardiochirurgie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie a fost construită și amenajată de Asociația Inima Copiilor între 2009 și 2011 - cu sprijinul foarte multor donatori individuali - și a început să funcționeze în septembrie 2013.

În fiecare lună, aici operează medici din străinătate. În cei aproape 10 ani de când a fost încheiat acordul cu italienii de la San Donato, la Marie Curie au fost operați peste 1.500 de copii, dintre care peste 96% trăiesc. Din 2013, 140 de medici, asistenți și tehnicieni învață de la specialiștii din Italia să opereze pe inimi de copii, iar acum pot lucra fără supravegherea mentorilor.

În noiembrie anul trecut Asociația Inima Copiilor a anunțat că va începe să strângă din nou donații, de această dată pentru a extinde actuala secție.

Lucrările de construcție ar putea începe în primele luni din 2023, iar costurile sunt estimate la 3 milioane de euro. Extinderea secției de la 745 m² la 1.900 m² va însemna două săli de operații (față de o singură sală în prezent), 15 - 20 de locuri în terapia intensivă cardiacă (de la șase în prezent), 25 de locuri noi pentru îngrijirea copiilor înainte și după operație, dar și reamenajarea și modernizarea tuturor spațiilor și dotărilor.

Datorită extinderii numărul de copii operați anual se va dubla până la 400, secția va putea opera și copii cu malformații cardiace care pot fi tratate astăzi doar în străinătate, iar numărul mult mai mare de locuri în terapia intensivă cardiacă va însemna că pot fi operați inclusiv copii cu malformații complexe care au nevoie de mai mult timp în terapie intensivă.

NN sprijină această cauză încă din 2019, când a donat 100.000 de euro prin care a susținut jumătate din activitatea secției, contribuind la salvarea a 109 copii cu afecțiuni cardiace.

Pentru extinderea secției, NN a donat deja 500.000 de euro și completează cu câte 2 euro fiecare donație individuală trimisă prin SMS, cu textul LOVE, la numărul 8844. Astfel, până în prezent, Asociația Inima Copiilor a strâns în total fonduri de aproape 900.000 de euro, din donația NN și aproximativ 200.000 de euro din donații prin SMS din partea oamenilor care cred în această misiune, sumă dublată de NN.

Mai departe, campania de strângere de fonduri va continua pe toată durata proiectului. Oricine poate ajuta prin redirecționarea către Asociația Inima Copiilor a 3,5% din impozitul pe venit sau prin donații lunare de câte 2 euro, cu un singur SMS cu textul LOVE trimis la 8844.

Împreună, le putem reda speranța copiilor născuți cu inimile bolnave și părinților lor! Fiecare SMS înseamnă 2 euro în plus și salvează inimi de copii.

Sursa foto: NN

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri