Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca numai Nicolae Ceausescu a crezut ca poate pacali lumea spunand una in strainatate si alta in tara, iar in prezent aceasta practica ar fi folosita si de premierul Victor Ponta, transmite Mediafax.

Seful statului s-a referit la faptul ca premierul Victor Ponta a acordat interviuri in strainatate in care a spus ca isi doreste o coabitare cu presedintele in urma lectiei referendumului din vara, sustinand ca in tara seful Guvernului prezinta "minciuni" despre Consiliul European.

"Totul are o limita in tratamentul pe care il accept de la mincinosi. Am vazut interviuri in care domnul prim-ministru vorbeste de lectia pe care a invatat-o in aceasta vara si cum isi doreste el coabitarea. Vreau sa ii spun ca cei carora le-a dat interviul au primit si declaratiile de aici, cu certitudine le-au primit. Nu poti, pentru presa externa, pentru a-ti crea imaginea ca ai inteles lectia verii, sa ai nevoie sa spui ca «vreau sa coabitez, stiu ce am de facut cu presedintele Basescu» pentru ca ai nevoie de aceasta minciuna, iar in tara sa il utilizezi pe Basescu si pe afise, pe campanii virale pe Internet si in declaratii si in minciuni cu privire la ce s-a intamplat la Consiliul European", a spus Basescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Basescu a subliniat ca in prezent nu mai merge practica utilizarii unui anume tip de mesaj pentru exterior si altul in tara.

"In aceasta epoca nu poti sa spui una in tara si alta in strainatate. Doar Ceausescu a crezut ca poate pacali asa lumea democratica. Vad ca a venit si al doilea: Ponta. Il invit pe primul-ministru sa fie cinstit in relatia cu presedintele si in relatia cu lumea internationala. Daca el crede ca poate castiga mintindu-i pe romani, in orice caz nu ii poate minti pe cei care privesc la Romania si au interesul ca Romania sa avanseze intr-o directie democratica", a mai spus Basescu.

Consolidarea bugetara de succes ne-a ajutat mult in negocierile de la Consiliul European


Presedintele Traian Basescu a declarat ca faptul ca Romania este pe locul trei in UE cu privire la consolidarea bugetara in perioada 2009-2012 a ajutat foarte mult in negocierile de saptamana trecuta de la Consiliul European privind bugetul UE 2014-2020.

"Faptul ca am avut o consolidare bugetara de succes ne-a adus argumentul major in negocierea conditiilor de utilizare a banilor europeni", a afirmat Basescu, in conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca aceasta realitate a asigurat credibilitatea pozitiei Romaniei in negocieri. "V-as mai da o informatie care m-a ajutat foarte mult in sustinerile pe care le-am avut si va pot arata un tabel care este util (...) - «Efortul de consolidare bugetara in statele membre, perioada 2009-2012». Este trecuta cu rosu Romania, este pe locul 3 in UE din punct de vedere al efortului de consolidare bugetara, care a vizat inclusiv reducerea deficitului bugetar. Aceasta situatie ne-a permis sa negociem credibil cele ce v-am prezentat mai inainte legat de cofinantari, de TVA eligibil", a explicat Basescu.

El a aratat ca acest lucru l-a ajutat sa negocieze obtinerea unei rate de cofinantare de 85%, cu posibilitate de 95% in conditiile pastrarii acordului cu FMI, precum si obtinerea de TVA eligibil si a unor prefinantari peste nivelul de 2% propus de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Nivelul prefinantarilor la finalul negocierilor a fost acceptat la 4%, iar la urmatoarea reuniune a Consiliului European privind bugetul 2014-2020 ar putea ajunge la 6-7%, a explicat Basescu.

Seful statului a aratat ca aceste conditii vor asigura degrevarea bugetului de stat cu 2,2-2,4 miliarde de euro anual pana in 2020, "mai ales ca in Romania mai intervin trei lucruri extrem de importante la anul".

Basescu a explicat ca Romania ar putea sa plateasca in perioada urmatoare 17 miliarde de euro pentru despagubirea proprietarilor de bunuri nationalizate de regimul comunist, dar si ca va trebui sa reduca la 60 de zile termenul de plata a facturilor la medicamente.

"Va trebui sa dam o solutie pentru proprietarii care n-au fost despagubiti, pana in luna iunie trebuie sa prezentam la CEDO o lege care sa stabileasca nivelul de despagubiri si evaluarea in momentul de fata este ca nivelul de despagubiri ar cam atinge cifra de 17 miliarde, nu e precisa, dar despre aceasta cifra se vorbeste pe analizele de pana acum. Poate e mai mica, sper sa nu fie mai mare, dar Romania va trebui sa ia o decizie ca in perioada de zece ani sa plateasca despagubiri, sigur, va fi rolul Parlamentului si al Guvernului sa propuna Parlamentului nivelul de despagubiri dar de la anul, Romania trebuie sa inceapa sa plateasca, pentru cei pe care nu i-a putut despagubi din varii motive", a spus Basescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri