Castigul salarial mediu nominal net a fost in decembrie anul trecut de 1.697 lei, in crestere cu 7,7% (122 lei) fata de noiembrie si cu 5,8% comparativ cu aceeasi luna din 2011, cea mai mare valoare inregistrandu-se in intermedieri financiare si cea mai mica in hoteluri si restaurante, potrivit INS.
Astfel, in intermedieri financiare castigul salarial mediu nominal net a fost de 4.576 lei, iar in hoteluri si restaurante de 904 lei.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.343 lei, cu 7,8% mai mare decat in noiembrie, scrie Mediafax.

In decembrie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din decembrie au fost mai mari comparativ cu noiembrie ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si a disponibilizarii salariatilor cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri, intre 20% si 26,5%, s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

De asemenea, majorari intre 16,5% si 20% au avut loc in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea substantelor si a produselor chimice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si intre 11,5% si 15% in industria metalurgica, fabricarea bauturilor, colectarea si epurarea apelor uzate, telecomunicatii, fabricarea produselor din tutun, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea in luna noiembrie a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte). Cele mai semnificative reduceri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in transporturi aeriene, de 2%, si in fabricarea de masini, utilaje si echipamente, de 1,8%.

In sectorul bugetar au fost operate cresteri ale castigului salarial mediu net fata de noiembrie, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 19/2012. Astfel, castigul salarial mediu net a urcat in decembrie fata de luna anterioara cu 7,7% in sanatate si asistenta sociala, cu 7,4% in administratia publica si cu 2,2% in invatamant.

In invatamant castigul salarial mediu net a fost influentat si de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Indicele castigului salarial real pentru decembrie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,1%.

Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 129,8%, cu 8,6 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in noiembrie 2012.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri