Medicii de familie cu liste de peste 2.200 de pacienti vor primi cu 30% mai multi bani, iar cei care au si un medic angajat, cu 50% mai mult, nefiind necesara deschiderea unei noi liste, ci marirea celei existente, potrivit proiectului normelor de aplicare a contractului cadru.
"S-a marit plata medicilor de familie la cei cu liste de peste 2.200 de pacienti, cu 30 la suta, iar cei care au un medic angajat vor primi cu 50% mai mult, bani suplimentari, din punctele realizate la lista de 2.200 de pacienti. Astfel, nu se va mai stimula deschiderea de noi liste, ci lungirea celor actuale", explica surse autorizate, scrie Mediafax.

Totodata, proiectul prevede enumerarea clara a bolilor cronice urmarite prin medicina de familie, fiind vorba despre afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, printre care afectiunile oncologice, diabetul zaharat, starea posttransplant si bolile rare.
De asemenea, conform aceluiasi proiect, s-a introdus telemedicina ca serviciu decontabil in medicina de familie, acesta fiind chiar mai bine platita decat un serviciu normal.

Noul proiect prevede ca valoarea minima garantata a punctului "per capita", unica pe tara, este de 3,5 lei, iar "per serviciu", de 1,8 lei. Valoarea punctului "per capita" se poate majora daca se obtin economii in fiecare trimestru.

Valoarea punctului la medicii specialisti este de 1,7 lei pe consultatie, la care se adauga sporuri, prevede acelasi proiect.
Proiectul de norme la contractul cadru mai prevede, pentru spitale, introducerea internarii de 24 de ore pe grupe medicale (febra sau convulsii febrile, otite, sincopa, gastroenterita, tulburari metabolice, reactii alergice) si chirurgicale (ochi, dinti, fracturi, leziuni cutanate, avort, pietre la rinichi) , precum si pentru supraveghere dupa interventii endoscopice.

Potrivit proiectului, casele de asigurari de sanatate incheie contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti cu spitalele pentru numarul de paturi contractabile stabilite la nivelul fiecarui judet in conformitate cu Planul national de paturi, un procent de maximum 5% fiind contractat cu furnizorii privati de spitalizare continua, respectiv spitalele private. In situatia in care contravaloarea cazurilor pentru spitalizare continua, cat si contravaloarea cazurilor rezolvate/serviciilor medicale efectuate in regim de spitalizare de zi sunt mai mari decit sumele contractate, decontarea se face la 50% din tarif, mai prevede proiectul.

Conform normelor propuse, decontarea cazurilor transferate de la o unitate sanitara privata cu paturi catre o unitate sanitara publica cu paturi se realizeaza la unitatea sanitara privata - in procent de 50% din tariful pe caz rezolvat (DRG), respectiv in procent de 50% din tariful pe zi de spitalizare, indiferent de tipul de patologie si de intervalul de timp de la momentul internarii pana la momentul transferului.
Astfel, casele de asigurari de sanatate nu deconteaza unitatilor sanitare publice cu paturi cazurile transferate de la unitatile sanitare private cu paturi, indiferent de tipul de patologie si de intervalul de timp de la momentul internarii pana la momentul transferului, unitatile sanitare private fiind obligate sa plateasca unitatilor sanitare publice cu paturi costurile efectiv realizate in termen de maximum 30 de zile de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestei obligatii conduce la rezilierea contractului incheiat de casa de asigurari de sanatate cu unitatea sanitara privata.

Proiectul prevede si introducerea unui tarif de maximum 200 de lei pe zi ca plata suplimentara pentru confort la internare in spitale. Altfel spus, spitalele nu vor avea voie sa ceara in plus mai mult de 200 de lei pacientilor care doresc sa stea in saloane cu confort sporit.
Potrivit aceluiasi proiect, tariful pe zi pentru ingrijiri la domiciliu a scazut la 30 de lei, de la 50 de lei, iar tariful ingrijiri paliative la domiciliu a scazut la 35 de lei, de la 55 de lei, in ambele cazuri fiind vorba despre o durata de peste 42 zile.

Proiectul mentioneaza si faptul ca, din 2013, se foloseste prescriptia electronica, si doar ca exceptie cea pe hartie, iar termenul de plata catre furnizori se reduce la 60 zile, de la 180.

Contractul cadru pe 2013 ar urma sa intre in vigoare la 1 aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri