Ne dam cu rusii? Anuntul lui Basescu dupa vizita unui oficial-cheie de la Moscova

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a fost semnat, la nivelul CSAT, un memorandum cu Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse pentru cooperarea impotriva unor riscuri, precum terorismul, ocazia fiind vizita lui Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse.

Basescu a spus ca prezenta lui Patrusev la Bucuresti va fi speculata si ca de aceea doreste sa prezinte ce s-a intamplat cu ocazia vizitei oficialului rus la Bucuresti.

"Nikolai Patrusin este secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse si principalul motiv prezentei dansului la Bucuresti a fost semnarea unui memorandum la nivelul dansului, deci domnul Patrusev si domnul Fota, care vizeaza cooperarea intre CSAT si Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse. In mod categoric, acest memorandum va deschide cooperarea intre structurile de securitate si de politie ale Romaniei si Federatiei Ruse, in interiorul celor convenite in cadrul memorandumului", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

Presedintele a spus ca in interiorul memorandumului s-a decis cooperarea in lupta impotriva terorismului, subiect de interes maxim pentru noi, mai ales ca se apropie incheierea misiunii ISAF din Afganistan

Alte subiecte din memorandum vizeaza lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere, combaterea traficului de fiinte umane, combaterea traficului de droguri, lupta impotriva spalarii banilor si a criminalitatii economice, lupta impotriva criminalitatii cibernetice.

"Cam acestea au fost obiectivele adoptate in Memorandum pe care CSAT-ul si le insuseste si fiecare institutie va lucra pe aceasta tema cu institutiile omoloage din Federatia Rusa", a spus Basescu.

Ce au convenit Corlatean si Patrusev

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, l-a primit, luni, pe Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, cei doi convenind ca este o oportunitate pentru reconectarea bilaterala in 2013, la 10 ani de la incheierea Tratatului Politic de Baza si 135 de ani de relatii diplomatice.

"Ministrul Titus Corlatean si inaltul oficial rus au fost de acord ca marcarea in acest an a 10 ani de la semnarea Tratatului Politic de baza si 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Federatia Rusa reprezinta o oportunitate deosebita de reconectare a
celor doua societati", se mentioneaza intr-un comunicat MAE.

Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi privind stadiul relatiei bilaterale romano-ruse in ansamblu, in vederea identificarii domeniilor de interes reciproc pentru colaborarea viitoare.

Ministrul roman "a salutat dinamica pozitiva a contactelor bilaterale la nivel de lucru din ultima perioada si a aratat disponibilitate pentru continuarea lor, pe agenda bilaterala figurand si o vizita a sefului diplomatiei romane la Moscova in perioada urmatoare".

Corlatean "a evocat si interesul partii romane pentru remodelarea relatiei in jurul unei agende pragmatice, pozitive si constructive, care sa promoveze dialogul deschis si sa se bucure de predictibilitate", mentioneaza comunicatul MAE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri