Portile Palatului Elisabeta din Bucuresti vor fi deschise pe 8 noiembrie, de la ora 10.00, tuturor celor care vor sa ii ureze Regelui Mihai I "La multi ani", cu ocazia zilei de nastere si a onomasticii, informeaza biroul de presa al acestuia, potrivit Mediafax.

Regele Mihai I implineste 92 de ani pe 25 octombrie, iar in ziua Sfintilor Mihail si Gavriil isi sarbatoreste public ziua de nastere, impreuna cu cea onomastica.

Romani din toata tara si din Basarabia sunt asteptati la Palatul Elisabeta, se arata in comunicatul transmis de biroul de presa al regelui. La ora 11.00, regele Mihai I va iesi in balconul palatului, pentru a saluta participantii. Cu ocazia evenimentului, va avea loc, timp de trei sferturi de ora, un concert in gradina palatului. Intrarea este libera, fara invitatii.

Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei Elena.

Potrivit site-ului casei regale, prima domnie a regelui Mihai I a inceput in 1927, la varsta de 6 ani, dupa moartea bunicului sau, regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regenta condusa de unchiul sau, principele Nicolae al Romaniei. Dupa urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea, in iunie 1930, si dupa plecarea reginei-mama in exil, regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. In urma abdicarii tatalui sau, pe 6 septembrie 1940, a redevenit regele Mihai I.

Din 1944, regele Mihai s-a opus instaurarii autoritatilor comuniste si, in cele din urma, a fost obligat sa abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul regelui Mihai si al reginei Ana, sotia acestuia, a inceput odata cu revenirea de la nunta lor organizata la Atena. Au locuit, pana la sfarsitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinta reginei-mama Elena. Din 1949, regele Mihai si regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956, dupa care au revenit in Elvetia. Regele Mihai si regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia, insa petrec principalele sarbatori ale anului in Romania.

Inaugurat in 1937, Palatul Elisabeta a fost construit de arhitectul Corneliu M. Marcu ca resedinta a principesei Elisabeta, fiica regelui Ferdinand si a reginei Maria, fosta regina a Greciei si matusa regelui Mihai. La Palatul Elisabeta, regele a semnat, la 30 decembrie 1947, abdicarea fortata, pornind, in scurt timp, in exil.

Palatul a servit ca resedinta de protocol de stat, iar, in anii 1990, a devenit hotel si restaurant. In anul 2001, Palatul Elisabeta a fost oferit ca resedinta oficiala permanenta regelui Mihai, in calitate de fost sef de stat.
In Palatul Elisabeta sunt gazduite zeci de evenimente, intalniri, mese rotunde, interviuri care aduc impreuna personalitati ale sectorului public, artistic si cultural, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai societatii civile, ai comunitatilor regionale. Salonul Alb, Sala Regilor, Salonul Regina Elena, Salonul cu barne si Sufrageria mare sunt, de regula, spatiile unde au loc aceste reuniuni.

Palatul este, de asemenea, locul unde sunt gazduiti membrii familiilor regale europene care vin sa viziteze Bucurestiul, la invitatia principesei Margareta si a principelui Radu.

Palatul cuprinde, pe langa spatiile private ale familiei regale si spatiile publice destinate evenimentelor, birourile administratiei (Casei Regelui Mihai I), Secretariatul Regal, Birourile de Protocol si de Presa. Pana in anul 2008, Biroul Reprezentantului Special al Guvernului, demnitate pe care principele Radu a exercitat-o timp de sase ani, a avut sediul tot la Palatul Elisabeta, se arata pe site-ul casei regale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri