Mitropolia Moldovlahiei s-a nascut "prin vointa si dreapta cautare" a fostului preot Mihail Claudiu Vasilache, in prezent mitropolit. Acesta a fost caterisit de catre Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului pentru ca a divortat si s-a recasatorit de doua ori si pentru ca "a deschis cartea" pentru credinciosii care calcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul in paginile Evangheliei.

El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Romane si a infiintat in curtea casei sale o biserica privata, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fractiune desprinsa din Biserica Ortodoxa Ucraineana, intitulata Biserica Crestin Ortodoxa dupa Vechiul Calendar, unde a fost repus in tainele preotiei.

Initial, acesta a infiintat "Asociatia Sfanta Cruce - Secuiana", a ridicat biserica privata in curtea locuintei sale din Secuieni, pe care a transformat-o intai in vicariat, apoi, dupa ce a fost hirotonit intr-o ceremonie la care a participat tot sinodul fractiunii din Ucraina, a transformat-o in mitropolie - Mitropolia Moldovlahiei.

"Mitropolitul" de la biserica privata sustine ca a fost hartuit de catre reprezentantii BOR mai multi ani la rand, pana cand s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina. De altfel, la slujba liturghiei, in locul patriarhului Daniel, in rugaciunea de slavi este pomenit un preot autointitulat "Fericit".
"In Grecia, 60% dintre biserici sunt private, este un lucru normal. Vrem sa ne vedem de treaba noastra si sa nu fim implicati in structurile Bisericii Ortodoxe Romane. Tot ce conteaza acum sunt credinciosii care vin si nici nu vrem sa ii intaratam si mai tare pe cei de la BOR", a declarat "mitropolitul" Mihail Vasilache.

Citeste si:

Liturghia de duminica de la biserica privata din Secuienii Noi a fost oficiata de un sobor de cinci preoti care au avut probleme cu autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane de care apartineau, fiind caterisiti.

Mi-am cumparat o bucata de teren, ma calugaresc si imi ridic manastire.

Preotul David, care apartinea de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului si care in prezent slujeste la Mitropolia Moldovlahiei, a fost decazut din drepturi pentru ca a divortat de sotia sa. El sustine ca a continuat insa sa slujeasca la o alta parohie din Roman timp de sapte ani, ca imbisericit, ceea ce inseamna ca nu avea nici contract de munca si nici vreun drept de organizare a parohiei.

"Eu? Pai eu nu m-am inteles cu casatoria, am avut niste probleme si am fost inlaturat. Am slujit apoi sapte ani ca imbisericit la o alta parohie din preajma. Nu am vrut decat sa fiu alaturi de oameni, dar m-au inlaturat si de acolo. Acum sunt mai in varsta, m-am lamurit si cu casatoria, mi-am cumparat o bucata de teren, ma calugaresc si imi ridic manastire. Ca aici, in zona Romanului, nu prea sunt manastiri. Oricum, acum fierb astia de la BOR cand vad ca nu au ce sa ne faca", a explicat parintele David.

El spune ca nou-infiintata mitropolie independenta de BOR este "o gura de aer proaspat pentru preotii care au avut alte perspective" decat Biserica Ortodoxa.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au spus ca "imbisericirea", cum era cazul preotului David, este in afara legilor bisericii, acest statut fiind destinat doar absolventilor de Teologie care nu au inca parohie.