Raul Galan, in varsta de 20 de ani, fiul unei asistente medicale din Bistrita si al unui politist, a terminat Colegiul National "Andrei Muresanu", la profilul Stiinte sociale. La absolvirea liceului, a aplicat pentru Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, unde a fost admis, dar si pentru o universitate straina, New York University, care, de asemenea, l-a acceptat.

Mi s-a propus sa merg la New York, Shanghai sau Abu Dhabi.

"In perioada liceului, nu am avut un plan sa studiez in strainatate. Intrasem la Drept, la Bucuresti, acela era planul meu din liceu. Am aplicat insa si pentru New York University, singura universitate din strainatate la care m-am inscris, si am fost acceptat. Mi s-a propus sa merg la New York, Shanghai sau Abu Dhabi, insa eu am ales campusul din Emiratele Arabe Unite fiindca am primit o bursa integrala din partea New York University si a Guvernului Emiratelor Arabe Unite, o bursa foarte generoasa. Universitatile americane sunt foarte scumpe, mult peste posibilitatile unui roman obisnuit. De aceea, singura mea sansa de a studia acolo a fost aceasta bursa", povesteste Raul Galan, care este si bursier al Primariei Bistrita, potrivit Mediafax.

El explica faptul ca toti studentii care au fost acceptati de New York University au fost imediat eligibili pentru bursa, cuantumul acesteia fiind calculat in functie de situatia economica si de posibilitatile familiei.

"E un nou sistem promovat de cei de la New York University, de a crea o universitate globala. Noi suntem sase sute de studenti acolo, din peste 120 de tari. Orice tanar trebuie doar sa aplice la universitate si, daca este acceptat, latura financiara nu reprezinta o problema. Acesta este unul din plusurile Guvernului Emiratelor Arabe Unite, care a decis sa acorde finantare unui program educational global", spune el.

Dupa un an petrecut in Emiratele Arabe Unite, Raul Galan afirma ca si-a schimbat parerea despre lumea araba. "Araba este o limba dificila, insa am vrut de la inceput sa o studiez. Noi, aici, in Europa, avem tendinta de a generaliza lumea araba si cateva sterotipuri clare, care nu sunt deloc adevarate. Eu am fost foarte placut impresionat de tot ce am gasit acolo. In plus, mediul in care studiez nu e pur arab, universitatea americana avand studenti din 120 de tari. Problema culturala nu e mare, fiind o comunitate internationala", explica el.

Suntem si o comunitate mica de romani, sarbatorim Pastele impreuna, vopsim oua.

In plus, tanarul povesteste ca acolo exista si o comunitate de romani, bine inchegata, desi mica. "Suntem si o comunitate mica de romani, sarbatorim Pastele impreuna, vopsim oua, e frumos faptul ca ajungem acolo si reusim, un grup de romani, sa fim o comunitate bine inchegata. Este greu doar faptul ca pot veni acasa doar de doua ori pe an, dar pot comunica cu familia. Exista Skype, exista Facebook, parintii ma mai viziteaza din cand in cand, deci e foarte bine. Intr-o prima faza, parintii mei au fost socati. Nici nu stiau unde e Abu Dhabi, de ce vreau sa merg acolo, insa universitatea a avut un program si pentru parinti, iar ei au putut veni sa viziteze universitatea, Emiratele Arabe Unite. Normal ca au fost foarte incantati, iar acum ma sprijina neconditionat", spune tanarul.

Citeste si:

In primul an de studiu, Raul Galan a facut deja cunostinta cu diplomatia romaneasca din lumea araba si se gandeste ca ar putea urma o cariera in domeniu.

Vreau sa fac ceva care sa aduca beneficii societatii in care traim.

"Mi-ar placea sa urmez o cariera in diplomatie, dar sunt undeva intre diplomatie si relatii internationale. Oricum, vreau sa fac ceva care sa aduca beneficii societatii in care traim, societatii in general. Sunt cateva probleme foarte mari in societate in momentul acesta, carora sper ca le vom gasi, la un moment dat, rezolvarea. Chiar in primul an am facut un stagiu de practica la Ambasada Romaniei din Emiratele Arabe Unite, unde am avut norocul sa cunosc doi oameni deosebiti, domnul ambasador si domnul consul de acolo, care m-au ajutat foarte mult si mi-au aratat ce inseamna diplomatia", adauga el.

Universitatea americana ii ofera insa si alte oportunitati, care ar putea duce la schimbarea optiunilor de viitor. Programul de studiu este de patru ani, iar el mai are trei ani, in aceasta perioada avand posibilitatea sa studieze si in alta parte a lumii. El a ales sa faca un semestru la Buenos Aires, in Argentina, pentru a invata limba spaniola, iar in urmatorul sa mearga intr-o alta tara araba - Iordania sau Palestina.

”Inca nu am un plan concret legat de ce voi face dupa absolvire. Normal ca as vrea sa ma intorc in Romania si sa-mi aduc propria contributie asupra societatii romanesti. Aceasta, in primul rand, cred ca este o datorie a noastra, a tuturor. Romania a investit enorm in noi pentru a ajunge la acest nivel, insa nu stiu inca ce o sa-mi rezerve viitorul", afirma tanarul bursier.

In ceea ce priveste bursa care i-a fost oferita de Primaria Bistrita, Raul Galan spune ca a cheltuit banii pentru "un inceput de cercetare in Israel si Palestina".

Sursa foto: Facebook.com