Bucurestenii ar putea avea caldura in calorifere incepand de duminica, RADET anuntand ca de atunci vor fi intrunite conditiile pentru furnizarea energiei termice in locuinte, dupa ce trei zile consecutiv au fost inregistrate in timpul noptii temperaturi medii sub zece grade.

"In data de 26.10.2014, ora 6.00, se vor intruni conditiile pentru furnizarea incalzirii, conform legislatiei in vigoare, respectiv 3 zile consecutiv cu temperaturi medii sub 10 grade Celsius in intervalul orar 18.00 - 6.00", arata Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

RADET Bucuresti a facut, de miercuri pana sambata, probe in sistemul de incalzire, inainte de furnizarea permanenta a caldurii in sezonul rece 2014 - 2015.

De la CET Progresu, din cauze interne, furnizarea agentului termic, in perioada de probe, s-a facut la temperaturi si presiuni mai scazute. Din acest motiv, in Sectorul 4 - zonele Luica, Brancoveanu, Giurgiului, Pieptanari, Alexandru Obregia si Oltenita, precum si in Sectorul 5 - zonele Ferentari, Calea Rahovei, Chirigiu si Sebastian, temperatura a fost redusa atat la incalzire, cat si la apa calda.

RADET a precizat ca, in urma discutiilor cu reprezentantii CET Progresu, problemele s-au rezolvat si, incepand de sambata, ora 17.00, incalzirea si apa calda vor fi la temperaturile corespunzatoare.

De asemenea, in perioada probelor, au fost puncte termice la care funtionarea s-a facut alternativ, ziua fiind furnizata apa calda si dupa ora 23.00, incalzire. Aceasta situatie a fost inregistrata la 11 puncte termice din zona Colentina, la 14 puncte termice din zona Rahova si la un punct termic din zona Pantelimon.

Alte probleme legate de furnizarea incalzirii au fost generate de avarii pe circuitul secundar, in Sectorul 1, zona Cocarascu si in Sectorul 3, zonele Jean Steriadi si Decebal, a precizat sursa citata.

"Lipsa incalzirii, la unele blocuri sau scari de bloc, este generata de faptul ca unele asociatii de proprietari nu si-au deschis vanele de la subsol din diferite motive (lucrari interioare) sau datorita solicitarii ca furnizarea caldurii sa se faca la o data ulterioara, precum si din alte motive interne ale acestora", potrivit RADET.

Conform Hotararii de Guvern nr. 425/1994, modificata prin HG 168/2000, "inceperea perioadei de incalzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc dupa inregistrarea, timp de trei zile consecutiv, intre orele 18.00 - 06.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici".

Asociatiile de proprietari care nu doresc sa beneficieze momentan de incalzire, pot sa limiteze sau sa refuze serviciul inchizand vanele, dupa ce anunta RADET.

Debransarea instalatiilor interioare de incalzire si de apa calda ale clientilor dintr-un condominiu (proprietate imobiliara din care unele parti sunt proprietati individuale, reprezentate de apartamente sau alte spatii, iar restul, din parti aflate in proprietate comuna) nu poate fi efectuata in timpul sezonului de incalzire, a precizat RADET, citand articolul 30, alineatul 4, din Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica.

Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti a amendat recent RADET cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea clauzelor contractuale, dupa ce bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand.

ANPC preciza ca la 9 octombrie, ca urmare a numeroaselor reclamatii primite de la asociatiile de proprietari, a dispus un control "pentru verificarea respectarii drepturilor consumatorilor la furnizorul de apa calda RADET".

"In urma controlului, s-a dispus ca RADET sa acorde diminuarile (la facturile de apa calda - n.r.) conform prevederilor art. 7, alin. 3, lit. a din contractul incheiat tuturor asociatiilor de proprietari afectati", preciza sursa citata.

RADET anuntase anterior ca vor avea facturile diminuate bucurestenii din sectoarele 2, 3 si 4, care au fost afectati de lipsa apei calde.
Lipsa apei calde in cele trei sectoare a fost urmarea datoriilor pe lantul RADET-Elcen-Distrigaz. Astfel, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, Elcen, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Sursa foto: Shutterstock: Rene Jansa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri