Toti nou-nascutii vor beneficia, din 2015, de testare audiometrica gratuita, pentru depistarea precoce si administrarea rapida a tratamentului in cazul depistarii unei posibile probleme de auz, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat de Mediafax.

"Pentru dezvoltarea copilului, este deosebit de important ca surditatea sa fie depistata cat mai devreme, spre a asigura in timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia, chiar din prima luna de viata. Din aceasta cauza, am hotarat ca incepand cu 2015 sa asiguram procedurile de screening in toate maternitatile si pentru toti copiii nou-nascuti. Instruirea personalului medical, dar si dotarea tuturor celor 150 maternitati de pe teritoriul Romaniei cu aparatura de screening auditiv la nou-nascut se vor face din fonduri europene. In acest sens, am demarat deja un proiect european", a spus ministrul Sanatatii.

In prezent, testarea pentru depistarea surditatii la nou-nascuti se face in doar 17 maternitati, unde exista conditiile necesare realizarii testului.

Incepand cu 2015, procedurile de testare se vor realiza in toate maternitatile, iar copiii care nu vor trece testele de screening vor fi indrumati catre unitatile sanitare de specialitate pentru continuarea investigatiilor audiologice. Tratamentul pentru deficienta de auz este asigurat, de asemenea, gratuit, in cadrul programelor gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In 2013, fondurile asigurate in cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii. Pentru 2015, Ministerul Sanatatii isi propune testarea a 200.000 de copii. Tot pentru 2015, ministrul Banicioiu a anuntat extinderea depisarii cazurilor de fenilcetonurie si tratarea acestora.

Medicii vor fi amendati daca...
Citeste si: Medicii vor fi amendati daca tin pacientii in sala de asteptare

"In acest an, am reusit sa rezolvam o importanta problema cu care se confruntau pacientii cu fenilcetonurie, prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la inceputul anului in lista este destinata tratarii acestor bolnavi. Nu vrem sa ne oprim aici si, la anul, intentionam sa finalizam ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem sa crestem rata de acoperire pentru screeningul neonatal, in vederea depistarii precoce a acestei afectiuni, si sa asiguram conditiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic al pacientilor", a mai spus ministrul Sanatatii.

Incepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii are in vedere, de asemenea, standardizarea practicii medicale de diagnostic si tratament la nivelul tuturor celor cinci centre in care se desfasoara programul dedicat pacientilor cu fenilcetonurie. Ministerul va asigura instruirea personalului medical, pentru cresterea competentelor profesionale si de management a cazurilor de fenilcetonurie.

Fenilcetonuria este o boala congenitala de natura metabolica, cauzata de lipsa unei enzime care are un rol esential in metabolizarea alimentelor cu proteine. In cazul in care copilul nu este tratat la timp, boala poate degenera in afectiuni neurologice grave (retard mental), dar si in alte probleme de dezvoltare. Daca boala este depistata la nastere si se instituie tratament dietetic, pacientii pot fi recuperati pentru societate. In 2013, la nivel national se aflau in tratament dietetic 108 copii si 17 adulti.

Ministerul Sanatatii este pe...
Citeste si: MS, aproape de a demara proiectele spitalelor regionale din tara

Sursa foto: Test auz, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
MS: In 2019 se deschide Spitalul Falticeni. Lucrarile au durat 28 ani