Un numar de trei operatii de litiaza renala (pietre la rinichi) au fost realizate, joi, intr-un spital privat din Capitala, cu un robot folosit in premiera in Romania si pe care il au mai au doar trei tari in lume, interventiile fiind coorodonate de medicul Petrisor Geavlete, noteaza agentia Mediafax.

Premiera nationala a fost realizata la Spitalul Sanador, care a sustinut pro bono realizarea a trei operatii de litiaza renala, de o echipa operatorie coordonata de prof. dr. Petrisor Geavlete, utilizand, in premiera in Romania, robotul Avicenna.

Acesta este primul robot din lume care poate controla tratamentul endoscopic, al patologiei renale sau ureterale (litiaza, tumori sau malformatii). La nivel mondial, exista doar trei astfel de roboti, instalati recent la Paris, Heidelberg si Ankara, care au executat cu succes 80 de operatii de acest tip.

Primii trei romani care au beneficiat de interventia de litiaza renala prin intermediul robotului Avicenna au fost tratati de profesorul Petrisor Geavlete, singurul medic roman care a utilizat robotul, de-a lungul a cinci operatii demonstrative.

"Operatiiile de litiaza renala realizate joi la Sanador reprezinta un moment de inovatie in medicina din Romania; pentru intaia oara, integritatea fizica si psihica a pacientului este pe deplin protejata printr-un echipament care scurteaza durata si complexitatea interventiei, asigurand o recuperare sigura si rapida. Acest progres transdiscliplinar extraordinar, aflat intre medicina si tehnologie, onoreaza echipele medicale specializate si usureaza cu mult viata pacientului", a explicat Geavlete.

Pacientii supusi interventiilor au varste cuprinse intre 47 si 63 de ani si au fost diagnosticati cu litiaza renala in stadiu avansat, manifestand dureri lombare accentuate, febra si infectie urinara. Acestia au fost adusi de urgenta la spital, unde li s-a realizat, in prima faza, drenajul rinichilor prin montarea de sonde tip JJ. Ulterior, cei trei pacienti au beneficiat de primele interventii de litiaza renala minim invaziva din Romania, prin utilizarea robotului Avicenna.
Astfel de operatii se vor face in continuare, in urmatoarele trei luni, pentru inceput, in unitatea sanitara.

Tehnologia din spatele robotului Avicenna a fost inventata de prof. dr. Remzi Saglam, reputat pionier al endourologiei, si propune cea mai noua si mai putin invaziva metoda de tratament, promitand, in acelasi timp, sa fie si cea mai eficienta. Robotul Avicenna prezinta particularitatea de a prelua miscarile medicului care opereaza, reusind sa actioneze singur, sub supravegherea acestuia.

Avantajele operatiei de litiaza renala realizata cu ajutorul robotului Avicenna constau, in primul rand, in usurinta recuperarii bolnavului, externarea fiind posibila in ziua urmatoare. De asemenea, procedura nu necesita incizii sau alte punctii.

Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai des intalnite probleme de sanatate cu care se confrunta romanii, litiaza renala reprezinta bucati de minerale care ajung la nivelul rinichiului, ca rezultat al modificarii raportului dintre apa si sarurile minerale. Aproape 7% din populatia tarii a suferit cel putin o colica renala de-alungul vietii. Cea mai eficienta optiune de tratament disponibila in Romania, pana in acest moment, consta in operatia de litiaza renala realizata prin procedura laparoscopica, care implica, insa, o incizie la nivelul abdomentului pacientului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri