Consumatorii din Romania au platit degeaba 84,4 milioane de lei producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare. La aceasta concluzie a ajuns Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), dupa ce a analizat activitatea din 2015 a companiilor care primesc asa-numitul „bonus de cogenerare”.

„La inceputul fiecarui an, ANRE face estimari privind productia companiilor inscrise in schema de sprijin pentru cogenerare. Aceste companii primesc in avans cota de productie, dar daca ei produc mai putin, le miscoram bonusul”, a declarat pentru wall-street.ro Niculae Havrilet, presedintele ANRE.

Nu este prima data cand ANRE, institutia care stabileste valoarea bonusurilor, decide sa opereze astfel de reduceri. Autoritatea nu a precizat care sunt companiile vizate. Intrarea in aplicare a schemei de sprijin de tip bonus a avut loc la data de 1 aprilie 2011.

Dupa ce a verificat valoarea bonusurilor primite in 2015 de producatorii de energie in cogenerare, ANRE a observat o „supracompensare” de aproape 84,4 milioane de lei. Adica, producatorii care au incasat deja acesti bani au produs mai putina energie fata de cat ar fi trebuit.

„In concluzie, Transelectrica are de incasat de la producatorii in cogenerare care au accesat schema de sprijin pentru cogenerare suma de 84,39 milioane de lei (pentru anul de aplicare a schemei 2015)”, a mentionat ANRE.

Posibila scadere a facturii la energie din iulie

Acest lucru ar avea ca efect o scadere, in al doilea semestru a anului 2016, a contributiei pentru cogenerare cu aproximativ 9% fata de nivelul aflat in vigoare in acest moment. Adica, o diminuare de la 15,82 lei/MWh la 14,39 lei/MWh).

Potrivit sefului ANRE, de aici ar putea fi efectuata si o diminuare a valorii facturii platite de consumatori, dar acest lucru va fi stabilit in luna iulie.

„Credem ca va fi o scadere a valorii facturii finale, dar sunt mai multi factori pe care trebuie sa ii avem in vedere”, a spus Havrilet.

In 2014, in conturile producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare care beneficiaza de aceasta schema de sprijin au intrat aproape 930 milioane de lei (209,5 milioane de euro), potrivit datelor ANRE.

In aceasta schema de sprijin au fost incluse in 2014, un numar de 42 de centrale cu unitati de producere in cogenerare, apartinand de 36 producatori, printre care OMV Petrom, Comnplexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Dalkia, ELCEN, Interagro, Lukoil sau Vest-Energo.

Ce este schema de cogenerare?

Schema prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica care opereaza centrale de cogenerare de inalta eficienta si care fac economii de combustibil fata de producerea separata de energie electrica si termica de cel putin 10%.

Aceasta schema esta, mai mult sau mai putin, o taxa, pe care o platesc consumatorii de energie eletcrica si termica produsa in cogenerare de inalta eficienta.

Aceasta taxa a fost introdusa cu intentia de a fi mentinuta pana in 2023. Valoarea ei totala, pentru intregul interval de timp mentionat, este de 17,2 miliarde de lei (4,1 miliarde de euro).

Scopul acestei taxe este acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia. In baza acestei scheme de ajutor, producatorii de energie electrica si termica in cogenerare primesc lunar, pentru fiecare MWh de energie o suma de bani denumita “bonus”.

Daca Autoritatea observa ca producatorii primesc prea multi bani dar nu livreaza cantitatea de energie la care s-au angajat, ii obliga sa returneze banii administratorului schemei de sprijin, respectiv operatorului sistemului energetic national Transelectrica.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri