Consumatorii finali care beneficiaza de serviciul universal, categorie din care fac parte in special consumatorii casnici din Romania, vor beneficia de facturi finale la energie electrica mai mici in medie cu 2,4% in al doilea trimestru din acest an, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a decis reducerea tarifelor componentei pentru piata concurentiala cu 3,9%, a anuntat Autoritatea.

ANRE a tinut cont, in stabilirea noilor tarife, de faptul ca media preturilor de inchidere a licitatiei pentru trimestrul al doilea din 2016 a fost mai mica decat media preturilor de inchidere a licitatiei pentru primul trimestru, conform News.ro

"In sedinta din 30.03.2016 s-a decis reducerea, ȋn medie cu 3,9%, a tarifelor CPC aplicate de furnizorii de ultima instanta ȋn trimestrul II 2016, fata de cele aplicate ȋn trimestrul I 2016", a precizat ANRE, intr-un comunicat.

"Ca urmare a acestui fapt, estimam ca noile tarife CPC avizate vor conduce la o reducere de aproximativ 2,4% in factura clientilor finali care beneficiaza de serviciul universal (ȋn principal consumatori casnici)", a completat Autoritatea.

De la 1 ianuarie 2016, 60% din energia electrica consumata de populatie provine din piata libera, iar restul din piata reglementata. De la 1 iulie, ponderea energiei din piata libera va ajunge la 70% din facturi.

Procesul de liberalizare se va incheia la inceputul lui 2018, cand facturile platite de populatie pentru electricitate vor depinde integral de cotatiile din piata libera.

Pe piata libera, pretul energiei electrice a scazut puternic din 2012 si pana acum, de la aproape 193 lei/MWh pana sub 157 lei/MWh, anul trecut, iar preturile au continuat sa scada si in 2016.

Scaderea semnificativa a preturilor din piata libera este cauzata in primul rand de subventionarea prin certificate verzi a surselor regenerabile, dar si de modul in care se deruleaza tranzactiile pe piata, precum si de restrictiile de reglementare, care limiteaza inclusiv exporturile, spun specialistii in energie.

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri