60 de mii de someri si-au gasit de munca in ultimul an, numarul aceasta a stagnat in aprilie

Numarul somerilor a stagnat in luna aprilie a acestui an la cifra de 573.000 , dar in ultimul an a scazut cu 60.000, iar rata somajului s-a mentinut la 6,4%, nivel minim de la jumatatea anului 2009 incoace, arata datele publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

Pentru luna martie, datele au fost revizuite semnificativ in jos, in conditiile in care statisticile publicate in urma cu o luna indicau o scadere cu peste 5.000 a numarului somerilor comparativ cu luna precedenta, la 592.094, conform News.ro.

Un nivel al ratei somajului de 6,4%, calculata dupa metodologia Biroului International al Muncii (BIM), nu s-a mai inregistrat din perioada mai-iunie 2009, arata seriile statistice ale INS.

Numarul de someri a scazut cu circa 60.000

"Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie din anul curent este de 573.000 persoane, la acelasi nivel cu luna precedenta, dar in scadere fata de aceeasi luna a anului anterior (633.000 persoane)", se precizeaza in comunicatul INS.

Somajul este mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 7,2% in luna aprilie, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 5,3%, mai arata datele oficiale. In martie, proportiile anuntate de catre INS erau complet diferite: 6,9% somaj in randul barbatilor si 5,8% in randul femeilor.
Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.

419.475 de someri inregistrati la sfarsitul lunii martie

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii martie, 419.475 de someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,7%.

Insa conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.

Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Citeste si:
Locuri de muncă disponibile AZI, în România
Joburi disponibile în România...

Sursa foto: Phovoir / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri