Romanii au donat peste 360.000 de euro pentru achizitionarea sculpturii Cumintenia Pamantului

Campania nationala pentru sprijinirea subscriptiei publice dedicata achizitionarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului” a strans pana luni suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispozitie, scrie News.ro.

Astfel, 176.739 de euro au fost donati direct in conturile bancare, 45.655 de euro pe eMag, 115.946 pe euro pe site-ul brancusiealmeu.ro, iar 22.758 de euro au provenit din donatiile prin SMS facute intre 22 si 31 iulie. Pana la 15 iulie, au fost stransi 306.773 de euro in total, dintre care 165.868 de euro, prin transfer bancar, 104.222 de euro pe site-ul brancusiealmeu.ro si 36.683 de euro prin Emag.

La numarul unic 8833, cei care scriu textul "Brancusi" pot contribui cu 2 euro la subscriptia nationala pentru achizitionarea "Cuminteniei Pamantului". Numarul este valabil in retelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile si Vodafone pana in data de 30 septembrie 2016.

Donatiile prin SMS au fost facilitate de Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor”, ONG desemnat de Ministerul Culturii conform procedurii de selectie anuntate. Acest ONG va gestiona si relatia cu companiile private care doresc sa se alature subscriptiei publice pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi, ”Cumintenia pamantului”. Selectia ramane in continuare deschisa pentru persoanele juridice cu sau fara scop lucrativ care doresc sa se implice in colectarea de fonduri”, arata organizatorii campaniei.

Conturi la opt banci din Romania sunt disponibile in lei, euro si dolari, iar donatiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se gasesc pe site-ul brancusiealmeu.ro. Romanii din strainatate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, prin plata online cu cardul, fara a fi percepute comisioane.

Citeste si:
Ce se intampla cu banii donati pentru "Cumintenia Pamantului"
Teodorovici, despre cei care...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Prin intermediul celui retailerului online eMag, romanii pot cumpara virtual pe site-ul emag.ro "Cumintenia pamantului", donand, astfel, in conturile campaniei pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi. In luna martie, Guvernul Romaniei a inaintat o oferta de achizitie care a fost acceptata de proprietarii operei, Paula Ionescu si Alina Serbanescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscriptie publica nationala.

In situatia in care, la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. In aceasta situatie, sumele vor fi restituite abia in 2017, Guvernul avand la dispozitie pentru elaborarea unei hotarari in acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cumintenia Pamantului” a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national.

Citeste si:
COVID| Schimb de experiență pentru medicii din Brașov, la un spital...
O echipă medicală din Brașov...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri