Cateva dintre muzeele nationale din Romania au anuntat ca se alatura campaniei ”Brancusi e al meu” pentru achizitionarea sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, prin organizarea unei licitatii de arta, amplasarea unei urne si permiterea accesului la un model 3D al lucrarii de arta a sculptorului Constantin Brancusi, dar si prin simpla promovare a campaniei pe site-urile dedicate si pe paginile de Facebook.

Intre muzeele din Capitala care s-au alaturat campaniei se afla Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), Muzeul de Stiinte Naturale ”Grigore Antipa”, Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) si Muzeul National al Literaturii Romane Iasi (MNLR). Reprezentantii Muzeului National de Stiinte Naturale ”Grigore Antipa” au declarat, pentru agentia de presa News.ro, ca si-au propus sa isi informeze vizitatorii pe site si prin corespondenta electronica, scrie News.ro.

”Noi ne-am propus sa ne informam toti prietenii de pe Facebook despre campanie. De saptamana viitoare va exista si un newsletter care va oferi posibilitatea abonatilor de a accesa site-ul campaniei «Brancusi e al meu». Tot ce facem este sa trimitem vizitatorii catre site-ul oficial al campaniei”, au spus ei. Muzeul National al Taranului Roman (MNTR) a transmis, de asemenea, ca este alaturi de campanie. ”Vom organiza o licitatie de arta. Lucrari ale artistilor romani vor fi vandute in cadrul licitatiei si banii care se vor strange vor fi virati in conturile campaniei”, a declarat cercetatoarea Liliana Passima.

Muzeul National de Arta al Romaniei, care a gazduit ”Cumintenia Pamantului” pana in noiembrie 2012, inainte ca sculptura sa fie mutata la Muzeul Cotroceni, a amplasat in institutie o urna unde se strang donatii. Totodata, MNAR a oferit vizitatorilor, la prima ”Nocturna Muzeala”, alaturi de biletul de intrare, o carte postala cu o ilustratie a artistului vizual Dan Perjovschi, prin initiativa proprie ”Brancusi e si al nostru”. In perioada 19 mai - 17 iulie, in sala Auditorium a MNAR a putut fi vazuta expozitia ”Cumintenia Pamantului. Aceasta nu este o piatra”, care a inclus imagini ale unor opere semnate de sculptorul Constantin Brancusi, reinterpretari si lucrari video realizate de artisti contemporani, precum si o vitrina in care vizitatorii au fost invitati sa faca donatii pentru achizitionarea lucrarii de catre statul roman.

Expozitia documentara, curatoriata de Valentina Iancu, impreuna cu istoricii de arta Doina Lemny si Alina Petrescu, a fost completata de o expozitie de arta contemporana, care a cuprins o selectie de piese realizate de Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nanca, Manuel Pelmus, Dan Perjovschi si Alexandra Pirici. ”Muzeul National al Literaturii Romane Iasi este alaturi de noi si duce vestea mai departe cu un share”, este mesajul pe pagina de Facebook a campaniei pentru ”Cumintenia Pamantului”. In plus, muzeul a publicat pe pagina de Facebook un indemn privind donatiile prin SMS.

Directorul interimar al Muzeului National de Istorie a Romaniei, Ernest Oberländer-Tarnoveanu, a precizat, pentru News.ro, ca institutia muzeala este dispusa sa puna la dispozitia Ministerului Culturii, gratuit, un model 3D al ”Cuminteniei Pamantului”, realizat de fotograful muzeului, inginerul Marius Amariei, in cadrul unui proiect european de digitizare 3D a patrimoniului, Icons 3D, la care a participat MNIR.

”Modelul este gata inca din 2015 si l-am folosit la pregatirea expertizarii piesei pentru lucrarile primei comisii care a negociat achizitionarea statuii. El a costat o suma modica - numarul de ore utilizate de autorul modelarii pentru realizarea ei, fiind executat de inginerul Amariei in cadrul obligatiilor sale de serviciu - si MNIR este dispus sa-l puna, gratis, la dispozitia ministerului, in cadrul campaniei de sensibilizare a opiniei publice. Am comunicat acest lucru doamnei ministru Suteu, de mai multa vreme, mi-a promis ca analizeaza propunerea, dar nu am un raspuns pana acum”, a spus directorul interimar, precizand ca i-a scris ministrului Culturii in urma cu mai bine de o luna.

Ernest Oberländer-Tarnoveanu a adaugat ca modelul este ”superb” si functional, si poate fi publicat oricand pe site-ul MNIR sau pe un alt site, de Ministerul Culturii, cu mentiunea ca este realizat de muzeul national si de inginerul Marius Amariei. In plus, institutia promoveaza campania pe site. Pentru achizitionarea sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, romanii pot dona prin SMS, trimitand cuvantul "Brancusi" la 8833 si contribuind la suma stransa cu 2 euro, direct prin intermediul site-ului campaniei brancusiealmeu.ro, dar si prin intermediul retailerului online eMag. Sunt disponibile conturi in lei, euro si dolari in care se pot face donatii prin transfer bancar sau prin depunere de numerar intr-unul dintre conturile deschise pe numele Ministerului Culturii la opt banci, carora li se adauga Trezoreria Nationala.

Campania nationala pentru sprijinirea subscriptiei publice dedicata achizitionarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului” a strans, pana pe 1 august, suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispozitie. Astfel, 176.739 de euro au fost donati direct in conturile bancare, 45.655 de euro pe eMag, 115.946 pe euro pe site-ul brancusiealmeu.ro, iar 22.758 de euro au provenit din donatiile prin SMS facute intre 22 si 31 iulie. Donatiile prin SMS au fost facilitate de Asociatia Culturala ”Patrimoniu pentru Viitor”, ONG desemnat de Ministerul Culturii conform procedurii de selectie anuntate.

Acest ONG va gestiona si relatia cu companiile private care doresc sa se alature subscriptiei publice pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi, ”Cumintenia pamantului”. Selectia ramane in continuare deschisa pentru persoanele juridice cu sau fara scop lucrativ care doresc sa se implice in colectarea de fonduri”, arata organizatorii campaniei. Romanii din strainatate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei, brancusiealmeu.ro, prin plata online cu cardul, fara a fi percepute comisioane. Conturile sunt deschise pana pe 30 septembrie. In luna martie, Guvernul Romaniei a inaintat o oferta de achizitie care a fost acceptata de proprietarii operei, Paula Ionescu si Alina Serbanescu.

Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscriptie publica nationala. In situatia in care, la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. In aceasta situatie, sumele vor fi restituite abia in 2017, Guvernul avand la dispozitie pentru elaborarea unei hotarari in acest sens data de 31 decembrie 2016. Opera ”Cumintenia Pamantului” a fost realizata de Constantin Brancusi in 1907. Lucrarea a fost expusa pentru prima data in 1910, la Bucuresti. Sculptura este clasata in categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural national.

Sursa foto: mikeledray/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri