CGMB a aprobat un program de modernizare si dotare a aproximativ 600 de cabinete scolare, medicale si stomatologice

Un program prin care vor fi dotate, igienizate si modernizate 450 de cabinete de asistenta medicala scolara si 143 de medicina dentara, a fost aprobata de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Bugetul anuntat este de trei milioane de euro.

CGMB a aporbat o Hotarare privind "Demararea programului pentru dotarea cabinetelor de asistenta medicala scolara si de medicina dentara din unitatile de invatamant public prescolar, scolar si universitar” din Bucuresti. Primarul general Gabriela Firea a declarat ca a initiat proiectul de hotarare pentru dotarea cabinetelor medicale scolare si a cabinetelor stomatologice pentru ca situatia actuala este mult sub asteptarile parintilor care vor sa aiba garantia ca in gradinitele, scolile, liceele si universitatile din Capitala se poate asigura asistenta medicala eficienta si de calitate. Ea a mai spus ca suma totala estimata pentru acest program este de aproximativ trei milioane de euro, conform News.ro.

Potrivit acesteia, pentru cabinetele medicale scolare se vor achizitiona aparatura de urgenta medicala, aparate pentru masurarea glicemiei, stetoscoape, aparate EKG portabile, laptopuri, imprimante, aparate de aer conditionat, precum si piese de mobilier sau frigidere mici. Pentru cabinetele stomatologice scolare vor fi cumparate scaune stomatologice, diverse piese de instrumentar, aparate de distilat apa, aer condisionat, laptopuri, imprimante.

Primarul a adaugat ca si pentru cabinetele medicale scolare, si pentru cabinetele stomatologice se vor face reparatii curente, igienizari, dezinfectari, montare parchet.

"Se va declansa procedura de achizitie publica de catre ASSMB in conformitate cu referatele de necesitate intocmite de medicii coordonatori pe fiecare sector al Capitalei. Apoi se va intocmi caietul de sarcini si se va publica pe SEAP. Avand in vedere suma, de trei milioane de euro, va fi o licitatie publica deschisa. Pentru reparatii si igienizare, Primaria Capitalei va semna un protocol cu Ministerul Educatiei si cu cele sase sectoare ale Capitalei avand in vedere ca Primaria are in subordine cabinetele scolare, deci are o mare responsabilitate, dar unitatile de invatamant sunt in administrarea sectoarelor. In concluzie, toate cele 447 de cabinete medicale scolare si cele 148 de cabinete stomatologice din scoli, gradinite si universitai vor fi dotate la nivel european”, a mai sustinut edilul.

Ea a precizat ca in Bucuresti sunt 245.209 de prescolari, scolari, elevi si studenti si ca era nevoie de acest proiect pentru ca aceasta suma nu e cuprinsa in bugetul actual al PMB.

"Este nevoie de votul de azi pentru a putea incepe organizarea procedurii pe care am explicat-o”, a mai spus Gabriela Firea.

Consilierii generali USB, de acord cu proiectul, dar nu il vor vota

Consilierii generali USB au precizat ca sunt de acord cu un astfel de proiect, dar ca nu vor vota pentru ca proiectul supus atentiei are doar doua pagini si nu detaliaza pe ce ar urma sa se duca banii. In expunerea de motive care insotea documentul aprobat se arata ca acestre cabinete medicale care functioneaza pe langa unitatile de invatamant public dispun in prezent de dotari si intrumentar foarte vechi si insuficient pentru a asigura asistenta medicala de calitate. Directorul Administratiei Spitalelor, Gabriel Botnariu, le-a spus consilierilor generali ca in sedinta de joi voteaza o oportunitate a unui proiect.

"De o luna de zile de cand am venit la Administratia Spitalelor, am fost prin foarte multe cabinete, am stat de vorba cu multi colegi medici de medicina scolara si medicina dentara care s-au plans de foarte multe neajunsuri. De aici a venit ideea. Cred ca e o ramura deosebit de importanta dar care nu a fost bine organizata pana acum. Avem un numar deficitar de medici. Avem ca si normare un medic de medicina generala la 2.000 de copii si un asistent medical la 1.000 de copii”, a afirmat Botnariu.

El a mai spus ca sunt 105 medici de medicina generala, 131 de medici stomatologici si 475 de asistenti medicali si ca au mai fost scoase la concurs posturi.

"Am mai scos la concurs posturi si speram ca atunci cand va incepe scoala, prin protocol cu Inspectoratul scolar, sa asiguram toata reteaua, adica macar un medic sa ajunga la doua cabinete si apoi, dupa ce vor fi create conditii, vor dori sa vina singuri catre acest sistem. Multi nu veneau pentru ca nu aveau dotare, nu aveau nimic. Veneau in niste camere goale”, a adaugat directorul ASSMB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri