Dupa tragedia copilului mort de la Pitesti, Victor Costache spune ca medicina dentara pentru copii va fi inclusa in Programul Operational pentru Sanatate. ”Finantarea medicinei dentare a fost neglijata in ultimii 30 de ani”, este de parere ministrul propus al Sanatatii.

Te invitam la Future Healthcare, eveniment wall-street.ro dedicat domeniului farmaceutic si serviciilor medicale, pentru a afla mai multe despre industria de sanatate. Inscrie-te gratuit la conferinta aici!

El a fost intrebat, in contextul tragediei produse la Pitesti unde un copil a murit dupa ce i s-a facut anestezie intr-un cabinet stomatologic, cum vede Ministerul Sanatatii asigurarea dreptului constitutional al copilului la servicii medicale pana la 1 ani, cu exceptia marilor orase, unde exista cabinete medicale scolare, scrie Agerpres.

"In Programul Operational pentru Sanatate, pe care l-am elaborat impreuna cu colegii de la Fonduri europene, avem un sector, un segment dedicat medicinei de familie si, de asemenea, un sector - o noutate - care va fi alocat medicinei stomatologice pentru tot ceea ce inseamna nu numai populatie pediatrica, dar si segmentul non-asigurat din Romania", a raspuns Costache.

Potrivit acestuia, finantarea medicinei dentare a fost neglijata in ultimii 30 de ani: "Nu este o problema care dateaza de ieri de azi sau de anul trecut. Evident, trebuie sa se aloce mai multe resurse medicinei dentare, deoarece o sanatate precara a cavitatii bucale nu se rasfrange doar asupra cavitatii bucale, ci a intregului corp. (...) In contextul unui buget de stat golit si vaduvit, avem un ministru de Finante si un prim-ministru care au girat o politica bugetara rationala si sa speram ca la rectificarea din vara se vor putea aloca mai multe fonduri".

Citeste si:
Ce ne strica cel mai adesea dintii si creste riscul de cancer oral
Ionut Leahu, CEO Clinicile...

Costache a adaugat ca sistemul de sanatate este "subfinantat cronic".

"Cum putem face sa iesim din asta? Politicienii care si-au asumat acest lucru si care au promis de la anul sa aloce un procent mai mare din PIB pentru bugetul sistemului sanitar si, implicit, asta ar insemna si o crestere a bugetului CNAS sau (...) daca nu vom avea o alocare corecta din PIB este evident ca trebuie sa prezentam populatiei din Romania un sistem alternativ, care sa ajute scaderea costurilor care sunt adresate unei singure persoane atunci cand are o situatie de criza", a adaugat el.

Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Platformă electronică pe site-ul STS pentru declaraţii și adeverințe online
Setari Cookie-uri