Suntem invatati inca din copilarie ca cititul este calea spre succes. Gandeste-te la cea mai inteligenta si mai muncitoare persoana pe care o stii si cu siguranta ti-o vei imagina mereu cu cartile in brate, citind si documentandu-se ore in sir.

Chiar daca iti place sa citesti, asta nu iti asigura automat succesul, dar nu este o coincidenta faptul ca toti oamenii de succes sunt pasionati de carti, indiferent ca sunt volume beletristice, lucrari stiintifice sau carti-documentare. Iar cu totii au in comun cateva trasaturi:

Au o capacitate mare de concentrare

Oamenii de succes au capacitatea de a se concentra pentru perioade lungi de timp asupra unui obiectiv. Acest obicei este invatat si din placerea de a citi, atunci cand descoperi o carte care te fascineaza si nu o mai poti lasa din mana. Cititul te invata sa te rupi de lumea inconjuratoare si sa te cufunzi in universul lecturii, iar aceasta abilitate, odata deprinsa, nu se pierde nici atunci cand te concentrezi asupra altor lucruri.

Stiu sa profite de oportunitati

Daca iti place sa citesti, cu siguranta te-ai lovit de multe ori de o problema: aceea ca nu iti permiti sa iti cumperi toate volumele pe care ti-ai dori sa le ai in biblioteca. Multi cititori vaneaza ofertele si isi cumpara carti ieftine de aici, pentru ca le gasesc la preturi chiar de doua ori mai mici decat in librarii. Invatati sa profite de oferte pentru a-si imbogati rafturile de acasa si cunostintele, ei vor sti sa aplice acelasi pragmatism si in cariera, unde vor avea capacitatea de a recunoaste o oportunitate si nu vor ezita sa profite de toate ocaziile care se ivesc pentru a-si creste businessul sau a avansa in ierharhia profesionala.

Stiu sa isi seteze obiectivele

Asa cum un cititor isi propune sa citeasca un anumit numar de pagini sau capitole si simte ca nu se poate opri pana nu isi indeplineste telul, asa si oamenii de succes sunt capabili sa isi seteze obiectivele si sa faca tot ce le sta in putinta pentru a si le atinge. Cartile te invata cum sa iti gestionezi si sa iti estimezi timpul, o abilitate care iti va fi la indemana indiferent de domeniul in care lucrezi.

Au un vocabular extrem de dezvoltat

Nu este deloc surprinzator ca cei mai buni oratori din lume sunt cititori inraiti si nu rateaza nicio ocazie sa se inspire din volumele pe care le citesc. Studiile arata ca persoanele pasionate de lectura au un vocabular extrem de variat, atat in vorbire, cat si in scris, sunt capabile sa isi expuna ideile mai coerent si sa urmeze un fir logic care le face mult mai usor de inteles pentru cei din jur.

Au memorie mai buna

Cu cat citesti mai mult, cu atat ti se imbunatateste capacitatea de a retine informatii. Un om de succes va incerca mereu sa acumuleze noi cunostinte si nu se va multumi doar cu ceea ce stie deja. Memoria functioneaza precum muschii: daca nu o exersezi, se deterioreaza in timp, iar cititul este o modalitate exceptionala de a-ti mentine creierul activ si de a-ti dezvolta imaginatia si creativitatea.

Isi folosesc timpul intr-un mod constructiv

Pentru un om pasionat de citit, chiar si drumul spre serviciu se transforma intr-o oportunitate de a termina o carte sau a mai citi cateva capitole. Niciun minut nu este irosit, iar singurul lor regret este ca ziua nu dureaza mai mult, pentru a avea suficient timp sa termine toate cartile pe care isi doresc sa le citeasca.

Au perspective diferite asupra vietii

Atunci cand citesti, inveti sa accepti faptul ca exista idei si comportamente diferite, si ajungi sa intelegi lumea dintr-o noua perspectiva. Pentru un cititor impatimit, niciun lucru nu este alb sau negru, iar ei reusesc sa gaseasca mai rapid argumente pro si contra si sa cantareasca bine fiecare situatie. In afaceri, un om de succes aplica aceasta abilitate in luarea deciziilor, pentru ca are deja antrenamentul de a nu se pripi si de a analiza temeinic fiecare optiune.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Bobex-73

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri