Calitatea actului medical are poate avea efecte puternice asupra intregii societati. Cand un bolnav intra in spital, intra si familia sa odata cu el, asa ca felul in care este tratat afecteaza mai multi oameni. Profesionalismul serviciilor medicale ar trebui sa fie cheia de bolta a sistemului sanitar, insa el nu este prezent mereu, lucru cauzat fie de lipsa de resurse, fie de lipsa de vointa.

Evaluarea actului medical dintr-o unitate sanitara poate fi dificila. Din perspectiva unor pacienti, calitatea actului medical se rezuma la politetea infirmierilor si profesionalismul doctorului. Insa pe langa aceste servicii, de altfel foarte importante, conteaza mult si tehnica si aparatura de care dispune spitalul sau costul serviciilor. Astfel, pentru a analiza corect factorii care influenteaza actul medical, lucrurile trebuie gandite atat din perspectiva pacientului, cat si a medicului.

Motivatia personalului medical

Personalul motivat isi face treaba mai bine, iar acest lucru e valabil si in cazul sistemului sanitar. Insa personalul medical din Romania se confrunta cu foarte multi factori demotivanti. Desi salariile medicilor s-au marit in ultimii ani, unii dintre acestia lucreaza in continuare si cate 48 de ore la rand, fara sa doarma, din cauza lipsei de personal.

Acesta este mai degraba modul de operare necesar intr-o situatie de criza, nicidecum un mod sustenabil de operare. Conditiile de oboseala si stres creeaza un mediu propice pentru aparitia greselilor, motiv pentru care problema lipsei de personal devine din ce in ce mai acuta.

Dotarile spitalelor

Pentru servicii medicale de calitate, este nevoie de aparatura medicala performanta. In lipsa unor anumite aparate specializate, unele tratamente devin imposibile, lucru care poate pune in pericol sanatatea sau chiar viata pacientilor. Mai mult decat atat, aparatura veche functioneaza deseori defectuos, iar asta poate afecta rezultatele analizelor medicale si chiar ale actului medical in sine.

Costul tratamentului

Desi in Romania majoritatea serviciilor medicale sunt decontate de stat, exista si unele interventii care se deconteaza doar partial si pot fi deosebit de costisitoare pentru un pacient. Pe langa acest aspect, mai trebuie luate in calcul si „atentiile” solicitate de unii angajati ai spitalului, in unele cazuri pornindu-se de la portar si ajungandu-se pana la doctori.

Perioada de asteptare

Birocratia, implementarea deficitara si lipsa de coordonare din sistemul sanitar duc la o crestere considerabila a perioadei de asteptare pentru diferite servicii medicale. Fie ca e vorba de o proteza pentru picior, o operatie de sold sau o simpla raceala, mereu ne confruntam cu binecunoscuta coada.

In cazurile mai complexe, precum transplantul de organe, situatia este de-a dreptul dramatica, multi bolnavi murind inainte de a intra macar pe lista. Iar la toate acestea se adauga si crizele de medicamente, care pot deveni destul de grave, cum a fost cazul penuriei de imunoglobulina.

Disponibilitatea serviciilor medicale

Accesul pacientilor la serviciile spitalelor este un factor esential pentru sanatatea acestora. Daca un pacient trebuie sa traverseze 2 judete pentru o operatie de apendicita, accesul acestuia la serviciile medicale este restrictionat; iar cea mai mare problema este ca prin numarul redus de spitale active, se pune distanta intre doctori si pacientii care au cea mai mare nevoie de ei: cei saraci, care nu au masini si, de multe ori, nici macar bani pentru biletul de autobuz.

Numarul mic de spitale ridica si o alta problema, si anume cea a urgentelor. Cu cat dispar mai multe spitale, cu atat creste distanta pe care trebuie sa o parcurga un pacient in stare grava, lucru care si reduce totodata sansele sale de supravietuire.

Recuperarea dupa tratament

Recuperarea pacientilor dupa tratament este poate una dintre cele mai importante parti ale procesului medical. Cu cat recuperarea se face mai repede si mai usor, cu atat este mai bine pentru pacient si pentru starea sa de sanatate. Insa de multe ori, echipamentul medical invechit, alimentatia sau conditiile de igiena deficitare se pot dovedi un adevarat obstacol in calea recuperarii pacientului.

Cu atat mai ingrijoratoare sunt si infectiile virale care pot fi contractate din spitale de pacientii aflati in recuperare. Conform Healthline, infectiile nosocomiale, cum sunt numite infectiile contractate in spitale, sunt intalnite cel mai frecvent tocmai in sectiile de recuperare intensiva. Pacientii de aici, fiind iesiti de curand din operatie, sunt mult mai vulnerabili la infectii bacteriene sau virale, care se pot dovedi chiar fatale in unele cazuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri