Sistemul de sanatate din Romania a inregistrat imbunatatiri considerabile de cand tara a introdus in anul 1998 un sistem de sanatate bazat pe asigurari, cu implicarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Speranta de viata la nastere a crescut de atunci cu 5,5 ani, in timp de rata mortalitatii infantile a scazut cu mai mult de jumatate, de la 20,6 decese la 1.000 de nascuti vii in 1998 la aproximativ 9,3 decese in 2017.

Cheltuielile totale (publice si private) ale Romaniei privind sistemul de sanatate s-au ridicat la aproximativ 5,5% din PIB in 2016, conform Economist Intelligence Unit. In ciuda cresterii rapide a cheltuielilor in ultimii ani, aceasta cheltuiala ramane mai mica decat media de aproximativ 7% pentru noii membri ai Ue si printre cele mai mici ponderi din statele UE. Pe baza paritatii puterii de cumparare, cheltuielile pentru sanatate pe locuitor reprezinta aproximativ jumatate din nivelul celor zece state canditate la aderarea UE (media regionala) si 25% din media UE.

In USD pe locuitor, Romania cheltuieste, de asemenea, considerabil mai putin pentru sanatate pe locuitor (o valoare estimata de 583 USD in 2017) decat tarile cu PIB comparabil pe locuitor, cum ar fi Brazilia (847 USD) si Rusia (733).

Imaginea este similara atunci cand vine vorba de cheltuielile farmaceutice. La o valoare estimata de 200 USD in 2016, consumul de medicamente pe locuitor este printre cele mai scazute din Europa (media vest-europeana este de aproximativ 450 USD, iar media din Europa Centrala si de Est este de aroximativ 220 USD).

“Reformele guvernamentale se concentreaza pe sporirea eficientei si pe schimbarea cheltuielilor cu asistenta medicala spitaliceasca spre asistenta medicala primara. De asemenea, tara a majorat considerabil salariile din domeniul sanatatii pentru a descuraja exodul specialistilor, intrucat medicii si angajatii din domeniul sanatatii se muta in alte tari din UE. Cu toate acestea, tara continua sa se confrunte cu provocari in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala si accesul la medicamente”, se arata in Raportul Optiuni pentru finantarea sanatatii si medicamentelor inovatoare in Romania, realizat de Economist Intelligence Unit.

Accesul la sistemul de sanatate, foarte redus in zonele rurale

Accesul la sistemul de sanatate este deosebit de redus in zonele rurale, adesea agravat de lacune in monitorizarea si raportarea populatiei. In plus, sistemul de scutiri de la contributiile de asigurari de sanatate inseamna ca ogligatia de finantare a sistemului scade disportionat pentru un procent relativ mic al populatiei.

Un sondaj efectuat de OECD/UE arata ca 9,4% dintre romani au raportat in 2015 necesitati de ingrijire medicala neacoperite din cauza costurilor, barierelor geografice sau listelor de asteptare, comparativ cu o medie de 3,2% in UE. Acesta este cel mai inalt nivel din toate cele 12 tari (Austria, Olanda, Germania, Belgia, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania) incluse in raportul realizat de Economist Intelligence Unit.

Toate acestea au efect asupra indicatorilor tarii in domeniul sanatatii. Este putin probabil sa fie o coincidenta faptul ca Romania, care cheltuie cel mai putin pentru sistemul de sanatate atat pe locuitor, cat si ca procent din PIB, are cea mai ridicata rata medie de mortalitate (barbati si femei) din cele 12 tari. In ciuda progreselor considerabile inregistrate in ultimile doua decenii, aceasta are si cea mai mica speranta de viata din cadrul grupului de tari.

Sursa foto: Shutterstock / ostill

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri