Raportul realizat in urma controlului care a avut loc la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti va fi trimis la Parchet, intrucat s-au constatat anumite aspecte de natura penala, a declarat, vineri, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, informeaza Agerpres.

"Referitor la raportul de control, dupa cum stiti, in urma sesizarilor celor doi asistenti care au intrat in greva foamei si nu numai, am trimis o echipa de control la Spitalul Universitar. De asemenea, au fost echipe de control din partea CNAS, din partea DSP a Municipiului Bucuresti, am primit zilele trecute un draft al acestui raport. Pot sa va spun ca partial unele sesizari s-au adeverit, in sensul ca nu au fost efectuate procedurile de dezinfectie asa cum trebuie in ambulatoriul de specialitate, fapt pentru care unitatea a fost sanctionata in timpul controlului. Am constatat, de asemenea, ca s-ar putea sa existe niste probleme de natura penala la modul in care s-au facut achizitiile din fondurile MS. Precizez ca acest control s-a intins pe o perioada mai indelungata de timp, adica am inceput cu anul 2013. Obiectivele vizate au fost legate de modul in care sunt acordate serviciile medicale pacientilor, de modul in care au fost utilizate fondurile Ministerului Sanatatii, modul in care angajatii cunosc protocoalele, procedurile de curatenie, de dezinfectie la nivelul Spitalului Universitar. Asa cum spuneam, am constatat ca sunt anumite aspecte de natura penala, drept pentru care intregul raport al acestui control va fi trimis la Parchet", a spus Pintea, la Ministerul Sanatatii.

Potrivit ministrului, "anumite lucruri" constatate de control au fost deja remediate.

"Anumite lucruri s-au remediat deja, care au fost stabilite punctual la momentul controlului, iar pentru celelalte masuri - inclusiv sanctiuni. Pot sa va precizez, de asemenea, ca s-a constatat ca la un cabinet nu se utilizeaza produse biocide pentru dezinfectia mainii. Aceste produse existau in stoc. Au fost sanctionati asistentii coordonatori din ambulator si de pe anumite sectii clinice ale spitalului", a afirmat ministrul.

Potrivit Sorinei Pintea, in urma controlului, a fost descoperit intr-o cutie un aparat de radiologie in valoare de 200.000 de euro care nu fusese folosit niciodata.

Acel aparat de 200.000 de euro a fost achizitionat in 2014 si in 2017 unul dintre membrii stafului tehnic declara ca din curiozitate au deschis cutia sa vada ce se afla in acel colet. In acel colet era un aparat de 200.000 de euro pe care sectiile il solicitau pentru utilizare, un aparat de radiologie. Statuse trei ani in cutie in spital, nimeni nu stia ce este in acea cutie. Pentru aparatul de RMN a fost un pret de achizitie, noi am considerat ca este foarte mare, dar nu este decizia noastra, cineva va analiza si va vedea care a fost pretul real de achizitie sau poate ca a fost acesta. Pot sa va spun tot din draftul pe care CNAS ni l-a prezentat este vorba despre faptul ca pe radiologie imagistica SUUB nu a avut un contract cu casa de asigurari de sanatate anul acesta. Asta inseamna ca foarte multi pacienti nu au putut beneficia de investigatii gratuite in sectia de explorari functionale a spitalului. Asta inseamna ca s-au pierdut multe sume pe care spitalul le-ar fi putut incasa de la casa, dar, in primul rand, important este ca pacientul nu a beneficiat de aceste drepturi pe care le are, a explicat ministrul.

Sorina Pintea a adaugat ca raportul CNAS nu este inca finalizat.

Citeste aici raportul Spitalului Universitar.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri