De ce sa sustii organizatiile nonprofit. 5 moduri prin care ONG-urile fac lumea mai buna

Organizatiile neguvernamentale au un rol distinct in societatile democratice. Acestea contribuie la rezolvarea unor probleme sociale complexe si, in functie de tipul lor, se pot implica in activitati culturale, ecologice, educative sau pentru sanatate. Termenul de ONG a fost folosit oficial pentru prima data in 1945, in Carta ONU, articolul 71. In general, prin ONG se intelege o entitate care nu urmareste sa faca profit si care este independenta in raport cu influentele guvernamentale.

Din pacate, in Romania ONG-urile sunt privite diferit fata de tarile Occidentale. In primul rand, activitatea filantropica din tara noastra este mai scazuta, lucru care poate fi pus atat pe seama situatiei economice mai precare, dar si a lipsei de incredere in institutii si organizatii, potrivit unui raport de tara realizat de Comisia Europeana. In al doilea rand, romanii sunt mai putin informati cu privire la organizatiile neguvernamentale: se estimeaza ca doar 20% din populatie poate numi un ONG.

Avand in vedere aceste probleme, dar si rolul esential al organizatiilor neguvernamentale intr-o societate libera, este cu atat mai important sa sprijinim activitatile desfasurate de ONG-uri. Iata ce e bine sa stii despre impactul pozitiv al acestora:

1. Aduc oamenii impreuna

ONG-urile contribuie la crearea unor legaturi sociale puternice. Prin intermediul acestora, se intalnesc oameni care isi pot folosi impreuna competentele si resursele pentru a rezolva probleme care afecteaza societatea. Exista insa beneficii si pe plan individual. Tinerii care fac voluntariat isi pot dezvolta mai usor abilitatile sociale prin colaborarea cu colegii si beneficiarii proiectelor. Batranii care se implica in activitati de voluntariat se simt mai putin singuri si au o oportunitate buna de a socializa.

2. Ajuta la dezvoltarea personala si civica a indivizilor

ONG-urile incurajeaza initiativa cetatenilor si ii motiveaza sa actioneze in loc sa astepte o solutie din exterior, de la institutiile statului sau de la afaceri. Indivizii devin mai puternici si mai proactivi sub influenta acestei perspective promovate de ONG-uri. In plus, persoanele care se implica in proiecte, facand voluntariat sau lucrand pentru un ONG pot deprinde abilitati si cunostinte utile pe plan profesional si personal, de la empatie, la abilitati de comunicare si de planificare mai bune.

Citeste si:
Greta Thunberg a infiintat o organizaţie non-profit
Greta Thunberg a folosit suma...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

3. Contribuie la constientizarea, ameliorarea si rezolvarea unor probleme

Unele probleme nu sunt suficient de cunoscute publicului larg, iar, in cazul altora, statul nu intervine suficient. Aici intervine rolul organizatiilor neguvernamentale. Acestea pot contribui la constientizarea unor probleme si informarea mai buna a societatii, cum ar fi despre consecintele incalzirii globale si ale poluarii. Totodata, ONG-urile pot contribui la ameliorarea sau chiar rezolvarea unor probleme, acolo unde statul nu actioneaza suficient.

4. Contribuie la dezvoltarea comunitatilor locale

Exista ONG-uri care activeaza in multe domenii: educatie, sanatate, mediu inconjurator, societate, politica si nu numai. Chiar daca problemele atacate de ONG-uri pot fi globale, actiunea acestora este locala, iar schimbarile se vad prima data la nivelul comunitatilor. Chiar daca un ONG lupta impotriva abandonului scolar, un fenomen care are loc in toata lumea in diferite grade, acesta actioneaza la nivel local. Este cazul celor de la United Way, care actioneaza pe Bucuresti, Cluj, Timisoara si zonele limitrofe.

Nu toate ONG-urile actioneaza insa la fel. Ca sa ajute bolnavii dintr-un oras, o organizatie neguvernamentala ar putea strange fonduri pentru plata tratamentului, pe cand alta ar face acelasi lucru pentru constructia unui spital. ONG-urile contribuie in multe alte moduri la dezvoltarea comunitatilor. Spre exemplu, cele care au ca scop protejarea mediului fac deseori actiuni pentru strangerea de gunoaie si plantarea de copaci.

5. Ajuta la crearea de locuri de munca

Unele ONG-uri cu scop social si economic incurajeaza crearea de locuri de munca prin diferite programe, insa acesta nu este singurul mod prin care ONG-urile au o contributie importanta in acest domeniu. Chiar daca ele sunt asociate cu voluntarii, ONG-urile sunt un angajator important pe piata locurilor de munca. 32% din ONG-urile din Romania anului 2015 aveau minim un angajat. In acelasi an, numarul persoanelor care lucrau pentru ONG-uri era de 99.774, numar care s-a aflat intr-o crestere constanta din 2009, potrivit unui raport FDSC din 2017.

Citeste si:
ONG: Comisia Europeană ''cedează în faţa guvernelor anti-imigraţie''
ONG: Comisia Europeană...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri