In Romania, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decat cea provocata de cancer. In timp ce in Uniunea Europeana datele arata ca 46% din decese sunt provocate de bolile cardiovasculare (BVC), in Romania acest procentaj ajunge la 60%.

Mortalitate prin BVC este principala cauza a unei sperante de viata reduse. In Romania, speranta de viata este cu circa 8-10 ani mai redusa decat in UE. Un barbat roman traieste in medie 71 de ani, iar o femeie in jur de 78 de ani, comparativ cu Franta unde un barbat ajunge la varsta de 78 de ani, iar o femeie traieste, in medie, 86 de ani.

Desi populatia a scazut in ultimii ani cu aproape 15%, numarul de decese prin BVC a scazut DOAR 3% la femei si 8% la barbati, potrivit datelor studiului COMPASS din 2018. Obiectivul acestui studiu a fost sa determine la pacientii cu ateroscleroza (coronariana sau a arterelor periferice) cum poate fi redusa mortalitatea cardiovasculara, accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic.

Mortalitatea cardiovasculara in Romania

Mortalitatea cardiovasculara in Romania

In 33 de tari si 602 de centre au fost urmariti peste 27.000 de pacienti si au fost observate beneficii ale Rivaroxaban + Aspirina. In acest context, Bayer aduce in Romania un tratament ce poate deveni noul standard terapeutic pentru pacientii cu ateroscleroza si risc cardiovascular crescut. Romania, alaturi de Germania, Suedia, Marea Britanie si Olanda, devine a cincea tara in care este disponibila noua optiune de tratament oferita de Bayer pentru afectiunile cardiovasculare.

Lansarea in tara noastra vine ca urmare a aprobarii de catre EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) a regimului de administrare a medicamentului Xarelto® (Rivaroxaban) in doza de 2,5 mg de doua ori pe zi in combinatie cu Aspirina (acid acetilsalicilic) 75–100 mg o data pe zi pentru preventia evenimentelor aterotrombotice la pacientii adulti cu boala arteriala coronariana sau cu boala arteriala periferica simptomatica cu risc inalt de evenimente ischemice.

Relevanta acestui studiu pentru Romania este una cu atat mai mare, daca tinem cont ca 423 de pacienti din 19 centre din Romania au fost inrolati in acest studiu, iar coordonator national a fost Prof. Dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie si Membru in Steering Committe studiul COMPASS.

„Avand in vedere ca afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in Europa, tratarea acestora se afla in topul prioritatilor noastre, iar lansarea Xarelto 2.5 mg, doza vasculara, reprezinta un pas major in directia cresterii calitatii vietii si a sperantei de viata a pacientilor”, relateaza Catalin Radu, country commercial lead, Bayer Romania.

Cauze de deces in Romania comparativ cu UE

Cauze de deces i� n Romania comparativ cu UE

„Studiul COMPASS reprezinta un pas enorm in cardiologia moderna. Pentru prima data un tratament nou demonstreaza o eficacitate superioara fata de <<batrana>> Aspirina in boala aterosclerotica stabila, cu reducerea evenimentelor cardiovasculare majore si cresterea supravieturii pacientilor”, declara prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Rivaroxaban a fost descoperit de Bayer si este dezvoltat in colaborare cu Janssen Research & Development, LLC. Xarelto este comercializat in afara Statelor Unite de compania Bayer, iar in SUA de compania Janssen Pharmaceuticals, Inc.

Produsul Xarelto 2,5 mg este deja disponibil in farmacii pentru pacienti, insa nu se afla pe lista de medicamente compensate. Catalin Radu a precizat ca asteapta un raspuns din partea auroritatilor si spera ca acest produs va fi gratuit pentru pacientii romani.

Bayer este o companie globala cu competente cheie in domeniul stiintelor vietii, respectiv sanatate si agricultura. In finalul anului fiscal 2017, grupul avea 99.820 de angajati si a inregistrat vanzari de 35 de miliarde euro. Cheltuielile cu capitalul s-au ridicat la 2,4 miliarde de euro, iar cele cu Cercetarea si Dezvoltarea la 4,5 miliarde de euro.

Sursa foto: Shutterstock / Gumpanat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri