Aproape jumatate dintre romani considera ca perioada interbelica (1918-1938) a fost cea mai benefica din ultimii 100 de ani pentru Romania, arata un studiu realizat pentru postul de televiziune History. In ceea ce priveste personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra romanilor in ultimii 100 de ani, cei mai multi respondenti l-au indicat pe pe Regele Mihai, urmat de fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu.

Astfel, potrivit participantilor la studiu, cele mai benefice perioade din istoria Romaniei sunt perioada interbelica (42% dintre respondeti) si cea comunista din 1968 si pana la Revolutia din decembrie 1989 (18,2%). Doar 11,6% dintre romani considera perioada 2007 si pana in prezent ca fiind cea mai benefica, iar procentul este si mai mic pentru perioada de pre-aderare la Uniunea Europeana, 1989-2007 (7,8%).

,,Studiul arata puterea miturilor istorice si efectele selective ale memoriei sociale. Recenta moarte a Regelui Mihai de Romania probabil ca l-a propulsat pe acesta in fruntea clasamentului. In plus, larga convergenta a politicienilor si analistilor spre imaginea acestuia ca simbol al neamului face deloc surprinzatoare alegerea respondentilor. Mitul perioadei interbelice, a varstei de aur a Romaniei, persista si el, ajutat de faptul ca niciunul dintre respondenti nu a trait in acea perioada, iar istoria populara este inca departe de a fi demontata sau modulata de istoria academica. Paradoxal, cele mai pozitive evenimente din ultimii 100 de ani sunt cele mai recente, desi perioadele mai mult sau mai putin indepartate sunt considerate a fi cele mai bune din istorie. Este mai usor sa uiti problemele trecutului si sa iti amintesti doar de glorii reale sau imaginare in timp ce momentele recente sunt inca proaspete in memorie, atat cu valentele pozitive cat si cu cele negative. Un ultim paradox: comunismul nu a fost bun, dar un respondent din cinci il nominalizeaza pe Ceausescu ca figura pozitiva remarcanta a ultimului secol. Sa fi fost oare comunismul o idee proasta, dar aplicata bine de nationalismul socialist al dictatorului care a condus Romania timp de un sfert de secol?", comenteaza antropologul Radu Umbres.

In clasamentul personalitatilor care au avut un impact pozitiv asupra vietii romanilor din 1918 pana in prezent, Regele Mihai este indicat intr-o proportie covarsitoare (41,7%), insa este urmat de Nicolae Ceausescu, cu peste o cincime dintre voturi (21%). In timp ce alte personalitati au intrunit mai putin de 10% dintre voturi (Iuliu Maniu - 9,7%, Corneliu Coposu - 5,1%, Gheorghe Gheorghiu Dej - 3,4%, Ion Iliescu - 1.8%), peste 11% dintre romani au preferat sa nu nominalizeze o anumita persoana.

In anul Centenarului, 41,9% dintre romani considera Marea Unire ca fiind evenimentul istoric din ultimii 100 de ani cu cel mai mare impact pozitiv asupra tarii. Un numar similar de respondenti indica, insa, alte doua evenimente - Revolutia din decembrie 1989 (22,8%) si Aderarea la UE (20,4%). Doar 3,8% dintre romani cred ca instaurarea comunismului a avut un efect benefic asupra tarii.

Pe de alta parte, peste o cincime (21,3%) dintre romani sunt de parere ca migratia in UE este evenimentul economic din ultimii 100 de ani cu cel mai mare impact pozitiv asupra societatii romanesti. Pe urmatoarele doua locuri se situeaza restituirea pamantului colectivizat si a proprietatilor expropriate (18,3%) si privatizarea si tranzitia la economia de piata (17,1%). In acelasi timp, un procent semnificativ (14,5%) considera industrializarea in socialism ca fiind evenimentul economic cel mai benefic din ultimii 100 de ani.

Studiul a fost realizat de catre compania iSense Solutions pentru History Romania, pe un esantion reprezentativ de 1.051 de respondenti, din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 16-65 de ani. Prin acesta, postul de televiziune sarbatoreste 100 de ani de la Marea Unire.

Televiziunea History, in prezent existenta in peste 302 milioane de locuinte din toata lumea, priveste istoria dintr-o perspectiva diferita, celebrand oamenii cu initiativa care ies din multime si isi lasa amprenta asupra lumii. Acesti oameni, prezenti in vasta diversitate de emisiuni difuzate de History, sunt nonconformisti care infrunta riscul, aduc schimbarea, modifica drumurile deja batatorite si imping limitele mai departe.

History este principala televiziune din portofoliul A+E Networks UK. History a aderat la ARMA in februarie 2013, cand a lansat un feed de transmisie localizat, putand astfel asigura grile de programe personalizate pentru Romania. Televiziunile History si History HD sunt disponibile prin Akta-DCS, Digi, iNES IPTV, Orange TV, Telekom si UPC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri