Groupe Societe Generale finanteaza participarea echipei heRObotics in finala competitiei internationale Zero Robotics, organizata de NASA, MIT si Agentia Spatiala Europeana (ESA). Echipa heRObotics este formata din sapte elevi din mai multe licee din Timisoara, unii dintre cei mai buni tineri roboticieni din lume. Acestia vor ajunge la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Boston, Statele Unite ale Americii, la finalul lunii ianuarie.

Echipa heRObotics din Timisoara ii are in componenta pe elevii Vlad Mihai Ciuleanu, Andrei Razvan Bogdanescu, Daniel Stoica, Pavel Ruben Prodaniuc, Serban Deaconu, Laura Chirila si Sebastian Dan Momir. Competitia internationala Zero Robotics le ofera elevilor de liceu din toata lumea oportunitatea de a scrie cel mai bun cod pentru sateliti experimentali. Codurile vor fi testate live, in conditii de microgravitatie, pe robotii SPHERES de la bordul Statiei Spatiale Internationale. Finala competititiei organizate anual de NASA, in colaborare cu Centrul ESTEC al Agentiei Spatiale Europene (ESA) si Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA, va avea loc pe 28 ianuarie.

Plecarea echipei de elevi romani catre finala competitiei internationale Zero Robotics a fost pusa sub semnul intrebarii inainte de a primi sprijinul bancii, deoarece statul nu si-a exprimat dorinta de a le oferi fonduri pentru transport, cazare si mancare..

„Faptul ca am fost invitati pentru a doua oara la finala competitiei Zero Robotics ne-a facut sa fim atenti si sa observam efectele acestei experiente. Doi elevi se regasesc si in echipa actuala, iar ceilalti doi isi urmeaza pasiunile in domeniul roboticii. Spre exemplu, unul dintre fostii membri ai heRObotics, Silaghi Fineas Florin, si-a etalat pasiunea pentru securitate cibernetica facand parte din echipa care a reprezentat Romania la Campionatul European de Securitate din 2017, din Malaga si a fost finalist in cadrul celei mai mari competitii internationale de Securitate Cibernetica: DefCon CTF Las Vegas. Toti membrii fostei echipe, care acum sunt in clasa a XII-a, au continuat sa-si dezvolte pasiunea pentru tehnologie, iar membrii echipei actuale se simt inspirati de echipa initiala, de la care au mostenit pasiunea pentru robotica. Ne incurajeaza enorm faptul ca BRD – Groupe Societe Generale a ales sa sprijine echipa noastra pentru al doilea an succesiv, oferind unei noi generatii de tineri romani sansa de a participa la finala de la MIT, unul dintre cele mai reprezentative locuri pentru un pasionat de robotica”, a afirmat Gabriela-Nusa Cojocaru, profesorul coordonator al echipei heRObotics.

Competitia Zero Robotics recreeaza fidel etapele prin care este scris un progam pentru configurarea unei nave spatiale reale. Elevii participanti sunt astfel invatati sa scrie codul ce controleaza pozitia si directia satelitului, comunica impreuna cu alti sateliti si ii interpreteaza senzorii pentru a determina urmatoarea miscare, si multe altele. Asemanator conditiilor de pe un satelit real, codurile dezvoltate sunt trimise si implementate la distanta, robotii fiind condusi de astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Anul acesta, elevii au primit sarcina fara precedent de a conecta cu succes, in cel mai scurt timp posibil, doi sateliti, evitand in acelati timp ciocnirea satelitilor de reziduurile spatiale, in conditii de microgravitatie din orbita joasa a Pamantului. In timpul competitiei, robotii SPHERES vor fi configurati cu ajutorul unor clesti imprimati 3D chiar la bordul ISS. Competitia Zero Robotics isi propune sa inspire viitori ingineri si oameni de stiinta, oferindu-le elevilor ocazia de a-si depasi limitele si de a-si dezvolta abilitati noi in stiinta, tehnologie, inginerie, matematica (STEM) si ajutandu-i sa capete abilitati esentiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gandire, training de operatiuni, munca de echipa si abilitati de prezentare.
In marea finala a competitiei Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe romanesti din orasele Sibiu, Targoviste si Timisoara, iar in competitia secundara Virtual Finals alte trei echipe din Timisoara, Sibiu si Bucuresti, in total 8 echipe reprezentand Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri