Luna ianuarie a adus cu ea un fenomen meteo mai rar intalnit, in urma caruia multi copaci s-au prabusit la nivelul Capitalei. Am intrebat Primaria Capitalei ce masuri a luat, cati copaci au decis sa taie si, mai ales, cati vor planta la loc in conditiile in care Bucurestiul este unul dintre cele mai poluate orase din Uniunea Europeana?

“In conformitate cu prevederile art.6, alin. 4) lit. a) din Anexa nr.1 la Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 304/2009 privind aprobarea Normelor de protectie a spatiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucuresti: "In cazul prabusirii unor arbori/ramuri, datorita inregistrarii fenomenelor meteorologice nefavorabile, proprietarii/administratorii legali vor actiona de urgenta prin scoaterea radacinilor si ridicarea materialului lemnos pentru descongestionarea zonei", a transmis Primaria Bucuresti.

Prin urmare, pentru materialul dendrologic aflat pe proprietati private (ale persoanelor fizice sau juridice) din Municipiul Bucuresti, lucrarile de ridicare a materialului dendrologic prabusit, precum si scoaterea sistemului radicular al acestuia sunt obligatii ale proprietarilor legali ai terenurilor. In cazul materialului dendrologic aflat in spatiile verzi din domeniul public al Municipiul Bucuresti, lucrarile de ridicare a materialului dendrologic prabusit, precum si scoaterea sistemului radicular al acestuia sunt obligatii ale administratorilor legali ai terenurilor, respectiv Administratia Domeniului Public sector 1 - 6, administratorii unitatilor de invatamant de la nivelul fiecarui sector, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, Administratia Gradina Zoologica, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, explica reprezentantii PMB.

“In acest sens, din necesitatea de a intocmi o situatie centralizata la nivelul Municipiului Bucuresti in ceea ce priveste numarul de arbori prabusiti in urma fenomenelor meteorologice extreme, Directia de Mediu din cadrul P.M.B., a solicitat in data de 28.01.2019, administratorilor domeniului public de la nivelul primariilor de sector, precum si administratiilor aflate in subordinea C.G.M.B, care gestioneaza si ingrijesc spatiile verzi publice, sa transmita aceste informatii. Ca urmare a centralizarilor, rezulta ca la nivelul Municipiului Bucuresti s-au prabusit un numar de aproximativ 1.203 de arbori”.

Intrebati cati copaci vor fi plantati in viitorul apropiat, pentru a-i inlocui pe cei prabusiti si, eventual, a elimina din poluare, reprezentatii PMB spun doar ca “se vor face plantari corespunzatoare arborilor defrisati”.

“De asemenea, mentionam ca la nivelul ASSMB, pentru anul 2019 s-a intocmit caiet de sarcini in vederea incheierii unui contract de servicii de toaletare in valoare de 295.040,00 lei fara TVA, 351.097,60 lei cu TVA”.

Costurile aferente activitatilor de acest fel

In cazul arborilor dezafectati, ca urmare a prabusirii in urma fenomenelor meteorologice nefavorabile, administratorii/proprietarii de spatii verzi au obligatia de a inlocui arborii prin executarea altor plantari de arbori.

Pentru arborii deteriorati (coronamente afectate ca urmare a prabusirii arborilor din vecinatate, arbori din coronamentul carora s-au rupt sarpante, etc.) administratorii/proprietarii legali ai terenurilor vor aplica lucrarile de intretinere/reducere/regenerare a coronamentelor acestora.

Avand in vedere informatiile transmise de catre administratorii domeniului public cu privire la arborii prabusiti cu ocazia conditiilor meteorologice extreme din luna ianuarie 2019, Directia de Mediu urmeaza sa transmita in perioada imediat urmatoare adrese prin care va reitera obligativitatea de a planta in compensare, in locatiile in care s-au prabusit arbori, alt material dendrologic tanar si de a asigura acestui material toate conditiile optime, pana la prindere.

“In ceea ce priveste Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, urmare a inregistrarii fenomenelor meteorologice nefavorabile cu efecte negative asupra materialului dendrolologic aflat in spatiile verzi din parcurile administrate de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti, in luna ianuarie s-au executat taieri succesive (defrisari) la un numar de 76 de arbori, operatiuni in valoare de 44.307,74 lei + TVA. Pentru arborii defrisati, A.L.P.A.B. va executa in perioada optima plantarea in compensare a 76 arbori tineri cu balot de pamant, achizitionandu-se material tanar (puieti) ce va fi plantat in regie proprie in pepiniera institutiei noastre, urmand a fi replantat cand va indeplini conditiile necesare acestei operatii”.

In concluzie, fiecare operatiune costa circa 580 de lei/arbore.

Referitor la Administratia Gradina Zoologica, in perioada respectiva s-au efectuat interventii asupra unui numar de 32 de arbori din incinta Zoo, interventii care au constat in indepartarea ramurilor frante pentru descongestionarea zonelor afectate, precum si aplicarea taierilor de corectie acolo unde a fost necesara si posibila aceasta operatiune.

“Mentionam faptul ca nu au fost semnalati arbori prabusiti/dezradacinati in incinta Gradinii Zoologice care sa necesite operatiuni de taiere complete, scoatere a radacinilor, respectiv plantare in compensare.

De asemenea, la nivelul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane nu s-au inregistrat arbori cazuti, ci doar ramuri desprinse din coronamentul arborilor. In perioada respectiva, ACCU a intervenit cu forte proprii pentru ridicarea acestora si descongestionarea zonei. Astfel, in perioada imediat urmatoare, ACCU nu va lua masuri pentru plantare in compensare.

Potrivit Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale, in perioada semnalata s-au inregistrat 14 arbori dezradacinati/prabusiti in incinta urmatoarelor spitale: Spitalul Clinic "Filantropia", Spitalul de Boli Cronice "Sf. Luca", Spitalul Clinic de Urologie "Prof. Dr. Theodor Burghele", Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes"”.

De asemenea, au fost efectuate interventii pentru descongestionarea zonei prin ridicarea sarpantelor/ramurilor prabusite la urmatoarele spitale: Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", Spitalul de Psihiatrie "Dr. Constantin Gorgos", Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu", Spitalul Clinic "Filantropia", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu"- Ambulatoriu , Spitalul Clinic de Urologie "Prof. Dr. Theodor Burghele", Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes", Centrul Evaluare si Tratament al Toxidependentelor pentru Tineri "Sf. Stelian".

Sursa foto: EuropaFM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri