Consiliul European de la Sibiu, 9 mai 2019: reuniunea informala a sefilor de stat sau de guvern

La 9 mai 2019, liderii statelor membre se vor reuni din nou, de data aceasta la Sibiu, in Romania. Orasul s-a pregatit pentru reuniunea informala a sefilor de stat sau de guvern, fiind anuntate spectacole de muzica si dans si evenimente gastronice.

La Consiliul European informal, care va avea loc in Romania, la Sibiu, in data de 9 mai 2019, vor participa sefii de stat sau de guvern din UE. Evenimentul se va desfasura in cladirea Primariei Municipiului Sibiu.

Summitul va fi gazduit de Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, statul care detine in prezent presedintia Consiliului Uniunii Europene. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. De asemenea, vor fi prezenti presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Liderii UE vor discuta despre urmatoarea agenda strategica a UE pentru perioada 2019-2024.

Agenda actuala a fost convenita in iunie 2014 de catre Consiliul European. Aceasta se axeaza pe cinci domenii prioritare:
• locuri de munca, crestere economica si competitivitate
• autonomizarea si protejarea cetatenilor
• politicile privind energia si clima
• libertate, securitate si justitie
• UE ca actor mondial puternic

Citeste si:
Iohannis a fost propus ca președinte al Consiliului European, însă...
Iohannis a fost propus ca...

Pe 9 mai, la ora 12.30 are loc reuniunea plenara a sefilor de stat sau de guvern, la ora 13 se vor face fotografiile de grup, la 13.15 are loc pranzul de lucru, iar la 18.00 va avea loc conferinta de presa cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, si Klaus Iohannis, presedintele Romaniei.

Sibiul isi va prezenta cultura gastronimica cu ocazia summit-ului european, urmand sa aiba loc doua evenimente gastronomice. In perioada 8-12 mai va avea loc Sibiu Summit of Taste, unde o echipa condusa de sase bucatari va pregati 28 de feluri de mancare reprezentative pentru fiecare tara europeana in parte. In perioada 8-9 mai va avea loc Pop-Up Food Market, un targ cu produse gastronomice locale si retete traditionale preparate la fata locului.

Pe 9 mai va avea loc un spectacol al Ansamblului Folcloric Profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului” si concert Acadelia sustinut de artista locala Delia.

Pentru buna desfasurare a summit-ului care va avea loc in Sibiu se vor impune restrictii in trafic pe cateva strazi din centrul istoric, pentru o perioada scurta, in zilele de 8 si 9 mai, a anuntat Primaria din Sibiu.

Citeste si:
Focar de COVID-19 la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu
Focar de COVID-19 la Spitalul...

Sursa foto: Falco | Pixabay.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri