Sistemul cardului national de sanatate NU functioneaza pentru a 22-a zi consecutiv, aceasta fiind cea mai grava avarie de la darea sa in folosinta. Cu toate ca sistemul informatic PIAS a functionat pentru scurt timp vineri dupa-amiaza, acum este din nou nefunctional. Later edit: Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, luni, ca raportul de control de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi trimis la DNA, odata ce este finalizat.

Later Edit: Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, luni, ca raportul de control de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi trimis la DNA, odata ce este finalizat.

Plangere penala pentru cardul de sanatate blocat de 22 de zile

"As dori sa precizez ca institutia CNAS nu este in subordinea Ministerului Sanatatii, dar pentru ca Ministerul Sanatatii gestioneaza sistemul de sanatate publica am considerat necesar sa facem verificari. Controlul inceput in iunie va fi finalizat in 7 zile: acest raport de control va fi depus la DNA.

Noi am studiat inca de saptamana trecuta ce avem in raportul preliminar. Exista fapte de natura penala. Sunt convinsa ca institutiile statului isi vor face datoria", a declarat Sorina Pintea dupa o intalnire cu reprezentantii CNAS si cu cei care se ocupa de mentenanta sistemului informatic din sanatate, scrie Ziare.com.

Ministrul a mai spus ca astazi a fost pus in functiune sistemul, insa dupa cateva ore iar a avut probleme.

"De 17 zile sistemul nu functioneaza. Azi s-a dat drumul la sistem si inregistra iar sincope. In urma discutiei, concluzia este ca oricum se impun masuri urgente pentru a putea rezolva urgent modul de functionare a platformei.

In cursul zilei de azi se va face o procedura de achizitie in regim de urgenta avand in vedere ca pentru baza de date a expirat contractul. Procedura inceputa nu a fost finalizata, deci pentru a asigura o perioada tampon este nevoie de o procedura de urgenta. Trebuia facuta in momentul in care s-a constatat ca procedura nu este gata. Nu puteau fi validate serviciile medicale. Offline-ul functioneaza, dar nu este o solutie.

A doua chestiune care trebuie rezolvata este infrastructura hardware, capacitatea de stocare. In acest moment este ocupata 98% si in viitor o sa fuca la periclitarea functionarii sistemului", a mai explicat ministrul Sanatatii.

Pintea a subliniat ca CNAS a "blocat functionarea normala a sistemului" de multi ani, din cauza birocratiei.

"De ani de zile, CNAS, uzand de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce inseamna functionarea normala a sistemului. In momentul in care niste proceduri puteau fi finalizate, au fost uitate, oferte expirate stand in casa. Sunt lucruri care au ingreunat si au afectat foarte mult functioanrea sistemului", a mai spus oficialul.

Reprezentantii CNAS si cei care se ocupa de mentenanta sistemului de informatic al cardurilor de sanatate discuta, luni, de la ora 13.00, despre erorile platformei din ultimele zile.

Ministerul Sanatatii a convocat, luni, o intalnire cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si cu responsabilii cu mentenanta sistemului informatic al cardurilor de sanatate, pentru a discuta despre problemele survenite in ultimele zile, scrie Digi24.

VEZI: Sistemul de sanatate romanesc, pe carnetel. De ce nu functioneza un urias intretinut cu zeci de milioane de lei

Ministrul Sanatatii ar trebui sa primeasca azi un raport final cu toate problemele din sistem, dar si cu solutii pentru remedierea acestora.

CNAS a anuntat, pe 10 iulie, ca platforma informatica a asigurarilor de sanatate este indisponibila, astfel ca toate serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda in regim off-line.

De altfel, purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat din functie la cateva zile dupa ce premierul Viorica Dancila a cerut demiterea lui in urma declaratiilor din spatiul public potrivit carora "oamenii mor si cu un sistem, si fara un sistem".

CNAS anuntase, joia trecuta, ca efectueaza "testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS", dar sustinea ca "starea de indisponibilitate nu inseamna ca sistemul informatic nu a functionat in aceasta perioada".

Este o avarie foarte grava, chiar daca ei evita sa spuna. Ei nu au avut curajul sa spuna. Tot sistemul e prabusit" - declara saptamana trecuta Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Sandra Alexiu, medic de familie: "Tot sistemul e prabusit, chiar daca ei evita sa spuna"

"Este o avarie foarte grava, chiar daca ei evita sa spuna. Dureaza de 18 zile. E foarte grav probabil. Ei nu au avut curajul sa spuna. Tot sistemul e prabusit", declara la finalul saptamanii trecute Sandra Alexiu, medic de familie si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Medicii nu pot, conform legii, sa efectueze niciun fel de operatiuni medicale fara sa le inregistreze prin cardul national de sanatate, riscand sa achite contravaloarea lor din buzunar. In aceste conditii, o parte dintre pacienti ajung sa fie trimisi acasa.

Sandra Alexiu mai spunea ca sistemul a functionat intr-adevar offline si preciza ca "noi functionam la cabinete cu niste limitari, dar functionam. Dar sistemul informatic nu este pornit, adica nu stiu daca au facut testul sau nu, dar nu merge."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri