In urma cu cativa ani, un inalt demnitar italian isi tragea fiul de par si ii dadea o palma pe strazile din Stockholm. Politia suedeza a intervenit in secunda doi, l-a arestat pe italian, pe care, ulterior l-a acuzat de abuz asupra minorului. In seara de 12 august 2019, la kilometrul zero al Bucurestiului, o tanara este trasa de par si bagata cu forta intr-o masina de concubinul sau, sub privirile tatalui fetei, politia se balbaie sa ia declaratiile martorilor, gasesc intr-un final fata care, cel mai probabil de frica si sub presiuni greu de inchipuit nu depune plangere. Iar lucrurile se termina aici, intr-o Romanie macinata de legi care protejeaza infractorii sau legi pur si simplu nepuse la punct.


Asa cum am relatat in articolul publicat ieri pe wall-street.ro, am fost martora unei agresiuni in centrul Bucurestiului, in seara de 12 august 2019. Dupa numeroase balbaieli pe care nu le mai reiau, politia a identificat masina si, ulterior, fata si ceilalti doi ocupanti ai autovehiculului care, potrivit unor surse wall-street.ro, ar fi declarat ca sunt concubinul si, respectiv, tatal fetei agresate. Dupa aceasta constatare, Politia Romana a dat un comunicat in care spune ca „persoana implicata nu doreste sa formuleze plangere cu privire la incidentul in care a fost implicata ea si concubinul sau”. Ce se intampla de aici inainte? Se mai intampla ceva?

Palmele sau imbrancelile, privite cu relaxare de legislatia din Romania

Potrivit legislatiei in vigoare, daca a fost vorba de o imbranceala, o palma sau chestiuni de acest gen, fapta se incadreaza la articolul 193 din Condul Penal, „Loviri sau alte violente”.

„In acest caz, organele de urmarire penala nu pot continua urmarirea penala fara a fi formulata o plangere prealabila la dosarul de urmarire penala. Plangerea poate fi facuta fie de persoana agresata, fie de alta persoana, dar cu conditia de a fi insusita de persoana agresata”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, avocatul Vasile Nester.

Daca, insa, vorbim de o infractiune mai grava, cum ar fi vatamarea corporala, nu ar fi mai fi necesar acordul persoanei agresate, insa pentru asta este nevoie de certificat medico-legal, ceea ce nu este cazul in speta de fata.

Agresorul putea fi cercetat si de lipsire de libertate

Avand in vedere ca martorii au declarat ca fata a fost luata de par si bagata fara voia ei in masina, politisitii puteau sa considere acest caz unul de rapire.

„In contextul in care fata a fost trasa cu forta in masina, organele de urmarire penala pot incadra fapta si la lipsire de libertate in mod ilegal, infractiune in legatura cu care nu este necesara plangerea prealabila pentru efectuarea demersurilor care se impun”, mai spune avocatul Vasile Nester. Un alt avocat contactat de Wall-Street, explica si cum politistii ar fi trebuit sa faca o minima investigatie in randul vecinilor sau cunostintelor fetei, chiar daca aceasta nu a vrut sa depuna plangere.

„Pentru a elimina suspiciunea conform careia fata nu ar depune plangere de frica sau pentru ca este santajata - de exemplu cu poze sau filme indecente -, politistii puteau face o minima investigatie acolo unde locuieste persoana agresata. Puteau intreba vecinii daca au mai auzit certuri sau au vazut agresiuni in trecut”, explica avocatul.

Lipsa increderii in autoritati ii face pe martori sa nu intervina, iar pe victime sa nu depuna plangere

Potrivit avocatilor, problema nu este musai una de natura legislativa, ci, mai degraba, de incredere in autoritatile statului.

„Frica martorilor si persoanelor agresate inseamna o lipsa de incredere in autoritati. Daca autoritatile publice vor reusi sa capete increderea cetatenilor, cred ca fiecare dintre noi va sesiza tot mai des astfel de cazuri, iar cei agresati nu s-ar teme sa depuna plangere”, mai spune Vasile Nester.

In timp ce persoana agresata nu este nicicum sustinuta si motivata sa depuna plangere, lucrurile nu stau mai bine nici in cazul martorilor, care, cu exceptia cazurilor foarte grave (cum ar fi traficul de droguri), sunt pe cont propriu.

„Legislatia prevede posibilitatea ca martorii sa fie protejati, insa, in practica, nu esti protejat in cazul acestor situatii decat daca infractiunea este una de un pericol ridicat. Pentru cazurile mai usoare, daca agresorul te cauta, tot ce poti face este sa suni la 112”, spune avocatul care recunoaste ca, din aceasta perspectiva, nu avem o legislatie foarte bine pusa la punct.

Firea a desfiintat singurul centru in regim de urgenta din Bucuresti pentru femei abuzate

Potrivit Adevarul.ro, incepand cu 1 mai 2019, Firea a desfiintat singurul centru in regim de urgenta din Bucuresti pentru femei abuzate – Casa Invicta.

Primaria Capitalei a decis astfel sa nu mai dea fonduri centrului pe motiv ca are buget de ”subzistenta” si abia isi permite sa-si plateasca salariatii.

Casa Invicta a fost infiintata in august 2017 in cadrul unui parteneriat public privat tripartit, iar prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) s-a asigurat finantarea.

Desi Asociatia ANAIS a cerut continuarea proiectului, argumentand necesitatea centrului INVICTA, Primaria Capitalei a refuzat, pe motiv ca nu sunt fonduri.

„In ceea ce priveste solicitarea Anais de a continua proiectul pe care l-a avut pana acum cu DGASMB, eu nu am nimic impotriva, doar ca asa cum am comunicat noi, nu avem buget in acest moment. Suntem la un buget de subzistenta, pur si simplu. Suntem in pericol, de multe ori, si cu plata salariilor catre institutiile din subordinea Consiliului si a Primariei, prin urmare orice proiecte de colaborare stagneaza in aceasta perioada”, a spus primarul general, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PMB, la inceputul lunii martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri